Avrupa Müze Akademisi’nden Enerji Müzesi’ne Ödül

güncelleme: yayınlama:

Avrupa Müze Akademisi tarafından düzenlenen ve Avrupa’daki endüstri, teknoloji ve bilim müzelerine verilen “Micheletti Ödülü” Almanya’da gerçekleştirilen tören ile sahiplerini buldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Müzesi ise bu yıl ilk defa verilen DASA Ödülü’nü aldı. 
 
Avrupa Müze Akademisi (EMA) tarafından 1996’dan bu yana Avrupa’daki endüstri, teknoloji ve bilim müzelerine verilmekte olan “Micheletti Ödülü” 28 Nisan 2012’de Almanya Augsburg Tekstil ve Endüstri Müzesi’nde (TİM) gerçekleştirilen ödül töreni ile sahiplerini buldu.
 
28 Nisan akşamı TIM’de düzenlenen ödül törenine  EMA yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Bavyera Eyaleti Bilim, Araştırma ve Sanat Bakanı Dr. Wolfgang Heubisch, Augsburg Belediye Başkanı Dr. Kurt Gribl, EMA Yönetim Kurulu’nda görev alan Lüksemburg prensesi Sibilla de Luxembourg ile tüm etkinliğin sponsoru olan MAN Diesel& Turbo Genel Müdürü Dr. René Umlauft da katıldı.
 
Micheletti Ödülü’nü ünlü mimar Zaha Hadid tarafından yapılmış olan ve kente ekonomik ve kültürel canlılık katması beklenen Glasgow’daki Ulaşım Müzesi alırken; İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Müzesi ise, bu yıl ilk kez verilen ve 1996 yılında Micheletti Ödülü’nü ilk kez alan Dortmund’daki sanatla iş ve endüstri dünyasını bir arada değerlendiren DASA (Working World Exhibition – Dortmund ArbeitsWelt Ausstellung) Ödülü’ne layık görüldü.
 
DASA Müzesi’nin Direktörü Dr. Gerhard Kilger, DASA Ödülü’nü İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve Enerji Müzesi’nin de içinde yer aldığı santralistanbul’un kurucu direktörü Doç. Dr. Serhan Ada’ya takdim etti. Enerji Müzesi, ünlü mimar Han Tümertekin tarafından yenilenerek dönüştürülmüştü. Emre Arolat, İhsan Bilgin ve Nevzat Sayın gibi ödüllü mimarlar santralistanbul’un hayata geçirilmesinde yer almışlardı.
 
Dr. Gerhard Kilger, Haliç’in en ucunda, uzun yıllar İstanbul ve Türkiye’nin iş ve endüstri dünyasında önemli bir rol oynadıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin çabalarıyla müze dünyasına kazandırılan, eğitim işleviyle müze işlevini başarılı ve organik bir şekilde bütünleştiren, bunu yaparken çevre semtlerle sosyal gelişme konusunda yakın bir işbirliği kurmuş olan Enerji Müzesi’nin bu yıl ilk kez verilen ödüle layık görüldüğünü söyledi.
 
Önümüzdeki yıl Micheletti Ödülü etkinliklerine Bursa’da bulunan Kent Müzesi ev sahipliği yapacak.