Liseliler için Tadımlık Dersler: Tarih, Psikoloji, Sosyoloji, Matematik

güncelleme: yayınlama:

Tarihler: 16 Ocak, 18 Ocak 2013
Yer: santralistanbul Kampüsü

BİLGİ Fen-Edebiyat Fakültesi’ne bağlı Tarih, Psikoloji, Sosyoloji ve Matematik bölümleri tarafından hazırlanan Tadımlık Dersler, lise öğrencilerinin bölümleri ve meslekleri tanımalarına, üniversite hayatını yakından görmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Tarih Bölümü:
“Tarih Nedir? Yenir mi?”
Tarih, Türkiye’de lise öğretimi süresince en sıkıcı derslerden biri olarak görülür. Oysa tarih, çok zevkli, eğlenceli ve keyiflidir. Akademik ciddiyet ve nesnellik, tarihin sıkıcı olmasını gerektirmez; çünkü tarih de nihayetinde insana dair bir hikâye anlatır.
Bu derste, Türkiye’de okutulan “savaşlar ve anlaşmalar” tarihinin ötesinde, tarihin başka konuları da olduğuna vurgu yapılacak ve tarihsel araştırmaların çeşitliliği ile eğlenceli yönleri ele alınacaktır.
18 Ocak 2013 / 15:00- 16:30 / santralistanbul Kampüsü, E2-105
Öğretim üyesi: Prof. Dr. Levent Yılmaz

Psikoloji Bölümü:
“Toplum Psikolojisi”
Derste, birey ve toplumun ruh sağlığını tehdit eden konulardan “erken yaşlarda hamilelik”, “okullarda şiddet ve ayrımcılık” konularının sosyo-kültürel, psikolojik nedenleri ve etkileri işlenecek. Bu bağlamda, özellikle, sağlıklı ve barışcıl birey ve toplum için bu konularda önleyici ve koruyucu çalışmaların neler olabileceği ve dezavantajlı bölgelerde bu programların nasıl uygulanabileceği konuları ele alınıp tartışalacak.
16 Ocak 2013 /10.30-12:30 / santralistanbul Kampüsü, E2-102
Öğretim üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ayten Zara Page

Matematik Bölümü:
“Düğümler Hakkında İki Teorem”
45 dakikalık popüler matematik konuşması, ardından bölüm hakkında teknik bilgiler ve soru-cevap.
* İki parça ip alıp bu ipler üzerine birer düğüm atalım. Acaba bu ipleri uçlarından birleştirirsek düğümler kendiliğinden çözülebilir mi? Yani düğümler birbirlerini sadeleştirebilirler mi?
* Diyelim ki, elimizde bir tablo ve duvara çakılmış iki çivi var. Tablonun ipini bu çivilere dolayarak tabloyu duvara şu koşulu sağlayacak şekilde asmak istiyoruz: iki çivi de duvardayken tablo düşmesin ama çivilerden hangisini sökersek sökelim tablo düşsün. Bu mümkün mü?
18 Ocak 2013 / 16.00- 17:30 / santralistanbul Kampüsü, E2-302
Öğretim üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sonat Süer

Sosyoloji Bölümü:
Bu derste, Türkiye’deki toplumsal gruplar arasındaki ilişkiler etkileşimsel yöntemle ele alınacak. Bu çerçevede, toplumsal gruplar arasında ortaya çıkan gerginliklere değinilecek; daha demokratik ve barışçıl bir yaşam için neler yapılabileceği tartışılacak.
18 Ocak 2013 / 10:30-12:00 / santralistanbul Kampüsü, E2-105
Öğretim üyesi: Doç. Dr. Kenan Çayır


BAŞVURU için: 444 0 428