HUKUKİ YARDIM AĞI (PRO BONO)

güncelleme: yayınlama:

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (Merkez),  2006 yılından bu yana bir hukuki yardım ağı çalışması yürütmektedir. Yurtdışındaki örneklerde pro bono (toplum yararına) olarak da adlandırılan bu çalışma kapsamında avukatlar herhangi bir ücret almaksızın gönüllü olarak iş yaparlar. Böylece, adalete erişim zorluğu yaşayan, maddi gücü sınırlı sivil toplum kuruluşlarına ve onlara başvuran kişilere, ücretsiz hukuki hizmet sunulur. Bu bir anlamda hukukçuların sosyal sorumlulukları gereği yaptıkları bir çalışmadır. Birçok ülkede hukuk büroları benzer çalışmalar yapmakta ve konuyla ilgili uluslararası forumlar düzenlenmektedir. Merkez’in de arasında yer aldığı Avrupa Pro Bono Forumu’na dair bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Merkez’in sözkonusu çalışmasıyla ilgili bir röportaj için tıklayınız. 

Merkez, bugüne dek, yüzlerce kişiye pro bono projesi kapsamında yer alan avukatlar ve hukuk büroları tarafından ücretsiz hukuki bilgi verilmesi veya avukatlık hizmeti sunulmasında aracılık etmiştir. Hukuk büroları veya avukatlar tarafından sunulabilecek ücretsiz hukuki destek kapsamına başka birçok şey girebilir: Kişilere belirli konulardaki haklarını hatırlatan metinler hazırlamak, uluslararası hukuk konusunda araştırma yapmak, yabancı dilde hukuki metinleri çevirmek veya kanun yazmak, vb. gibi. Bu anlamda Merkez ile çalışmak isteyen avukat/hukuk bürosu ve STKların bizimle temasa geçmesini dileriz. Elden geldiğince, gönüllü avukatlarla hukuki ihtiyaçları olan STKları bir araya getirme gayretindeyiz.

Bu anlamda merkezimiz ve ağda yer alan hukuk büroları tarafından hazırlanan broşür ve rehberlere aşağıdaki linklere tıklayarak erişebilirsiniz.

Van Depremi gibi afet durumlarında  hukuki ihtiyaçlara dair BROŞÜR

Toplantı ve gösteri yürüyüşüne dair haklarla ilgili REHBER

Cezaların zamanaşımına uğraması ve işkence suçunda zamanaşımına dair REHBER

Bilgi Edinme Hakkının kullanılmasına dair REHBER

Ücretsiz Hukuki Hizmet Ağı’nın Türkiye’de bulunduğu durum ve gelişmeler : RÖPORTAJ

Dernek ve vakıflara ilişkin karşılaştırmalı REHBER


Soma Maden Faciası gibi durumlardaki hukuki sorunlar için aşağıdaki linklere tıklayın:

Yakınınızı kaybettiniz, şimdi ne yapacaksınız (miras kime kalır, veraset ilamı nasıl alınır) ? 

Kaybettiğiniz yakınınızın banka borçları ne olacak ?

Çocuk ve genç işçiler madende çalışabilir mi ?

Madenlerdeki iş güvenliği hakkında Türkiye’deki mevzuat ve uluslar arası ILO sözleşmesi.

2014 PILnet Avrupa Pro Bono Forumu 5-7 Kasım tarihlerinde Londra’da yapılacaktır.  Detaylı bilgi için www.probonoforum.eu linkini tıklayınız.

PILnet’s 8th ANNUAL EUROPEAN PRO BONO FORUM

Dates: 5-7 November 2014

Location: London, U.K.

Event type: Conference

The essential event for pro bono lawyers, NGO leaders, and others who are dedicated to using law to achieve social justice. PILnet’s eighth annual European Pro Bono Forum will be held 5-7 November in London, U.K. 

For more details and to register, visit www.probonoforum.eu.

PILnet: The Global Network for Public Interest Law is pleased to announce that registration for the  2014 European Pro Bono Forum—to take place on 5-7 November in London, U.K.—is now open. The Forum has played a major role in building support for pro bono across the continent and around the globe. By bringing together a growing community that recognizes the urgent need for pro bono—leading figures from law firms, corporations, bar organizations, NGOs, and law schools—the event offers a setting where participants can explore how they can most effectively collaborate to address critical issues of social justice. Through interactive workshops, engaging social events, and structured networking opportunities, attendees gain insight into the pro bono community and forge alliances that can help deliver justice and protect rights around the world.

The 2014 Forum will include a heightened focus on the real-world tools that are needed to run a successful pro bono program, projects for in-house counsel, Roma rights, and the use of technology to promote change. Local, European and global concerns regarding the application of pro bono will all be on the table. The winners of PILnet’s prestigious European Pro Bono Awards will also be announced at the Forum.

The Forum will run as a central event of the U.K.’s National Pro Bono Week--a time to celebrate and encourage the contributions lawyers make, free-of-charge, to those in need. 

Yasal Uyarı

Sitemizin içeriği, sadece bilgi ve deneyim paylaşımına yöneliktir. Bu sayfada yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Sitemizde yer alan dokümanlar hukukçular tarafından hazırlanmış bilimsel ve güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte İstanbul Bilgi Üniversitesi, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermez; ziyaretçilerin bu siteye dayanarak gerçekleştirdiği hareketlerden, bu sitede yer alan her türlü bilgi, yazı ve sair içeriklerin doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmasından dolayı oluşacak zararlardan hiçbir şekilde sorumlu değildir. 

Bu sitede paylaşılan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır; Türkiye Cumhuriyeti Barolar Birliği’nin ilgili düzenlemeleri uyarınca reklam, teklif, hukuki öneri veya danışmanlık teşkil etmez.  Bu bilgilerin iletilmesi hiçbir şekilde avukat müvekkil ilişkisi oluşturmaz. Bu bilgiler en son hukuki durumu yansıtmayabileceğinden okuyucular güncel durum hakkında bir avukata danışarak hareket etmelidirler.