Çerkes Edebiyatı ve Sürgünden Diasporaya Anadil

Tarih: 19 Kasım 2016
Yer: santralistanbul Kampüsü, E1-301

Konuşmacılar:
Meşbaşe İshak (Yazar, Adige Cumhuriyeti Yazarlar Birliği Başkanı)
Fahri Hüvaj (Yazar,  Çevirmen)
Erol Köroğlu (Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Çemişo Gazi (Adigey eski Kültür Bakanı)
Mevlüt Atalay (Yazar,  Çevirmen)

Moderatör: Kelemet Çiğdem Türk (Sıfır Ayrımcılık Derneği)

Bu panel, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü ile Mühürdar Kitabevi işbirliğinde düzenlenmektedir.

Kafkasya’daki topraklarından sürgün edilen Çerkesler Türkiye ve gittikleri diğer ülkelerdeki ulus-devlet politikaları nedeniyle dillerini büyük ölçüde kaybettiler. Son yıllarda Türkiye’de Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde Çerkesçe dil öğrenimi başladıysa da, dilin canlanması ve yaşayan bir dil haline gelmesi zorlu bir uğraş ve sürekli çaba gerektiriyor. Çerkes diyasporasındaki bu anadil çabalarına anavatandan yani Kafkasya’dan gelen destekler önemli bir kaynak sunuyor. 100’e yakın Çerkesçe edebi eser üreten, Adige Cumhuriyeti’nden yazar Meşbaşe İshak’ın Türkiye’ye gelişi vesilesiyle düzenlenen panel, bir anadil olarak Çerkesçe’ye ve Çerkes edebiyatına küçük de olsa anlamlı bir katkı sunmayı amaçlıyor.