Dünya Ticaret Örgütü Bölgesel Dış Ticaret Politikası Eğitim Programı

güncelleme: yayınlama:

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ BÖLGESEL DIŞ TİCARET POLİTİKASI EĞİTİM PROGRAMI AÇILIŞ TÖRENİ 
Tarih: 27 Temmuz 2015, Pazartesi
Saat: 14:00-15:30
Yer: santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi Seminer Salonu 

Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkasya (CEECAC) ülkeleri dış ticaret bürokratlarına yönelik olarak düzenlenen Eğitim Programı’nın Açılış Töreni BİLGİ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, TC Ekonomi Bakanlığı üst düzey yetkilisi ve Dünya Ticaret Örgütü Teknik Eğitim ve İşbirliği Dairesi Bölgesel Ticaret Politikası Eğitim Programları Masası Müşaviri Roberto Fiorentino katılımları ve açılış konuşmalarıyla gerçekleşecek. 

*********************************************

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ BÖLGESEL DIŞ TİCARET POLİTİKASI EĞİTİM PROGRAMI

Tarihler: 27 Temmuz 2015– 18 Eylül 2015
Yer: DoubleTree by Hilton İstanbul Old Town Oteli

Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinde (1)  yer alan ülkelerin dış ticaret bürokratlarına yönelik olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dünya Ticaret Örgütü Eğitim ve Teknik İşbirliği Enstitüsü ve TC Ekonomi Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenledikleri Eğitim Programı yine İstanbul’da ve 27 Temmuz-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2015 yılı itibariyle bu yıl altıncısı düzenlenen Eğitim Programı vesilesiyle anılan üç kurum arasındaki köklü işbirliği vurgulanmakla kalmayıp, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Dünya Ticaret Örgütü arasında kurulmuş olan bağlar 2014 Mayıs ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, Dünya Ticaret Örgütü  (DTÖ / World Trade Organization) Kürsü Programı’na seçilmesiyle daha da güçlenmiş oldu. BİLGİ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran’ın DTÖ Kürsüsü Profesörü olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Türkiye’yi temsil ettiği Program, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki uluslararası ticaretle ilgili akademik çalışmaları desteklemeyi hedefliyor. Dünya Ticaret Örgütü tarafından “DTÖ Kürsüsü” unvanı verilen İstanbul Bilgi Üniversitesi projesi, Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulmakta olan “Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi” tarafından 2014-2018 dönemi içerisinde hayata geçirilmektedir.

Dünya Ticaret Örgütü’ne dair bilgilerini geliştirmeyi, DTÖ belgelerine erişimini ve bunlardan yararlanmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda DTÖ uzmanlarının bölge akademisyenleri ile iletişim ağı kurmalarına yardımcı olmayı da hedefleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi, DTÖ ve TC Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde 2010 yılından beri düzenlenmekte olan Bölgesel Ticaret Politikası Eğitim Programı ile yaklaşık 90 devlet görevlisine eğitim verildi. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Hukuk Fakültesi, Dünya Ticaret Örgütü’nün en önemli hedeflerinden olan ülkelerin ticari kapasitelerini arttırma çalışmaları kapsamında teknik yardım ve eğitim sunmak üzere dünya genelinde işbirliği yaptığı 7 akademik kurumdan biri olup DTÖ sadece Dünya Ticaret Örgütü konularında akademik ve teknik uzmanlığa sahip üniversitelerle ortaklık kurmaktadır. DTÖ tarafından Akademik Koordinatör olarak tayin edilen İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran’ın hem yöneticiliğini yaptığı ve hem de Uyuşmazlık Çözüm Yolları (Dispute Settlement) ve Bölgesel Ticaret Anlaşmaları (Regional Trade Agreements) modüllerinde ders verdiği Programda, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gül Okutan Nilsson da davetli akademisyen olarak Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları (Trade Related Intellectual Property Rights) modülünde  ders verecektir.

Programı başarıyla tamamlayan katılımcılar, Cenevre’de DTÖ tarafından düzenlenen üç aylık ileri dış ticaret eğitim programına kayıt hakkı kazanacaklar.

Eğitim Programı içerisinde ayrıca uluslararası ticaret konjonktüründe yaşanan gelişmelerin önemi ve Türkiye’nin bu konjonktür içerisinde artan rolüne bağlı olarak 2 Eylül 2015 tarihinde “Hizmet Ticareti Anlaşması (TISA) ve Türkiye’nin Dış Ticaret Kapasitesi ve Rekabet Vizyonu” konusunu ele alacak ve alanlarında dünya çapında üne sahip yetkin isimlerin katılımlarıyla bir açık oturum düzenlenecektir.

(1) Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna-Hersek, Gürcistan, İran İslam Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Makedonya, Moldova, Montenegro, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan ve Ukrayna


Eğitim programı için tıklayın.

Ayrıntılı bilgi için:
Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran (DTÖ Kürsüsü Profesörü, DTÖ Bölgesel Dış Ticaret Eğitim Programı Akademik Koordinatörü)
0 212 311 5336/  pinar.artiran@bilgi.edu.tr  

Av. Merve Şenyuva (DTÖ Bölgesel Dış Ticaret Eğitim Programı Akademik Asistanı)
0 212 311 5336/  mervesenyuva@gmail.com


DTÖ web sitesi:
http://gtad.wto.org/project.aspx?prjCode=RTPC14/6