Bulaşan Bedenler: Ağ Siyaseti Seminer Dizisi-7: Burak Arıkan

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 30 Haziran 2016
Saat: 18.30-20.00
Yer: Akbank Sanat, Beyoğlu

Seminer dizisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle, İstanbul Teknik Üniversitesi, Winchester School of Art / University of Southampton ve Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenmiştir.

Büyük Verinin Yaratıcı ve Eleştirel Kullanımı
Burak Arıkan

Günümüzde büyük veri e-ticaretten sosyal medyaya, finanstan taşımacılığa, telekomdan güvenliğe pek çok sektörde optimizasyon amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle veri noktaları birbirine bağlandığında, parçaların toplamının üreteceği değerden çok daha fazlası elde edilir. Ağlı bağlı verinin yarattığı bu aşırı değer Facebook tarafından “Social Graph”, Google tarafından “Knowledge Graph” olarak veri mülküne çevrilip özelleştirilmiştir. Yaratılan bu “veri asimetrisi” yeni nesil sermaye ve iktidarı beslemektedir.

Oysa ağ verisi, karmaşık meseleleri anlamlandırmak için sivil topluma çok çeşitli imkanlar vermekte. Sistematik baskıya karşı sistematik mücadele, karşı olabilmek için ise yaratıcılık bir zorunluluk. Konuşma, Burak Arıkan’ın bu konuda yaptığı sanat çalışmaları ve Graph Commons ağ haritalama platformu üzerine olacaktır.

Kürasyon: Doç. Dr. Ebru Yetiskin (İTÜ)

Ayrıntılı bilgi için: http://academy.decol.tv/index.php/paneller/bulasan-bedenler_9/

Facebook: https://www.facebook.com/events/1605852103061203/#

Burak Arıkan Biyografi:
Burak Arıkan sanatçı olarak karmaşık ağlı sistemlerle çalışır. İşlerinde ekonomik, politik, sosyal konuları soyut mekanizmalarla harmanlayarak ağ haritaları ve tahmin sistemleri yaratır, performanslar yapar, ve bu sayede görünmez güç ilişkilerini görünür kılarak tartışmaya açar. Arıkan’ın yazılımları, baskıları, yerleştirmeleri ve performansları yerel ve uluslararası bir çok kurumda sergilenmektedir. Arikan Graph Commons kolektif “ağ haritalama” platformunun kurucu üyesidir.

http://burak-arikan.com/tr/
http://graphcommons.com