"Küçük Mucitler, Büyük İcatlar" Projesi

güncelleme: yayınlama:

Küçükçekmece-Söğütlüçeşme Bilgi Evi’nde Küçükçekmece Belediyesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğinde İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen “Küçük Mucitler, Büyük İcatlar” projesi kapsamında en son teknolojik ürünlerin yer aldığı laboratuvar ve uygulama atölyesi kuruldu.

Çocuklar, bilgisayar laboratuvarında araştırma yapmayı öğrenerek farklı yazılım ve programlara yönelik teorik eğitim alırken, uygulama atölyesinde ise tasarımlarını, uygulamalarını geliştirme ve 3D Yazıcı, ahşap atölyesi, akıllı uygulama monitörü aracılığıyla hayata geçirme imkanı buluyor.

Projede Stop Motion Film Atölyesi, Tara-Tasarla Atölyesi, ÇocukKent Atölyesi, Mini Marangoz Atölyesi, Oyun Programlama Atölyesi ve Robot Çocuk Atölyesi olmak üzere 6 farklı atölyede eğitimler verilerek, hayal güçlerine yönelik düşüncelerini tasarlayan ve uygulamaya geçiren çözüm odaklı bireyler yetiştirmek için çalışmalar yürütülüyor. Çocuklar, Stop Motion Film Atölyesi’nde teknolojinin imkanlarını kullanarak kendi hikayelerinden filmlerini oluştururken, hayal gücünü somut bir ürüne dönüştürmenin tüm aşamalarını deneyimliyor; Tara-Tasarla Atölyesi’nde herhangi bir objeyi 3D tarayıcılar ile tarayıp öğrendikleri yazılım programları aracılığıyla yeniden tasarlıyor; ÇocukKent Atölyesi’nde yaşadıkları kenti kendi hayal güçleri çerçevesinde yeniden tasarlayarak yeni bir mimari plan oluşturuyor; Oyun Programlama Atölyesi’nde dünyanın en önemli kod yazma programlarını öğrenerek kendi bilgisayar oyunlarını yazıyor; Robot Çocuk Atölyesi’nde kendi robotlarını tasarlayarak programlıyor ve robotları harekete geçiriyor.

Ayrıca, proje kapsamında bir ‘Eğitim Yönetim Sistemi’ oluşturuldu. Çocukların aldıkları eğitimle evlerinde de çalışabilmeleri ve Bilgi Evi’ne gelme imkanı olmayan çocukların da bu eğitimlerden faydalanması için oluşturulan portala eğitim videoları ve içeriklerin yüklenmesinde son aşamaya gelindi. Videoların internet üzerinden ücretsiz olarak izlenebileceği sistem aracılığıyla çok daha geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyor.

Bununla birlikte, Küçükçekmece Belediyesi’ne bağlı Bilgi Evleri’nde yürütülen farklı eğitimlerin de sisteme entegre edilmesi amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Küçükçekmece’de yaşayan tüm çocuklara ücretsiz olarak verilen “Küçük Mucitler, Büyük İcatlar” projesi hakkında detaylı bilgi için www.kucukmucitler.com.tr