BİLGİ Hukuk Öğrencileri Willem C. Vis Uluslararası Ticari Tahkim Yarışması’ndaydı.

güncelleme: yayınlama:

Willem C. Vis Farazi Tahkim Yarışması’nın amacı CISG ve uluslararası ticari tahkim konularında geleceğin hukukçularını yetiştirmek ve onların bu çalışmalarını desteklemektir. Bu bağlamda çeşitli ülkelerden öğrencilerin katılımıyla uluslararası bir ticari uyuşmazlığa ilişkin olarak yapılan farazi bir tahkim yargılaması gerçekleştirilmektedir. Yarışma İngilizce olarak yazılı ve sözlü iki farklı bölümden oluşmaktadır. Yarışmanın yazılı bölümünde takımlar, dilekçelerini ve karşı dilekçelerini sunmaktadırlar. Bunu takiben Nisan ayında Viyana’da sözlü savunma aşaması gerçekleştirilmektedir.

Yarışma Willem C. Vis Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması’nın Organizasyonu ve Desteklenmesi Derneği (Verein zur Veranstaltung und Förderung des Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot) tarafından düzenlenmektedir. Derneğin üyeleri arasında Pace Üniversitesi, Queen Mary (University of London), Stockholm Üniversitesi, Viyana Üniversitesi, Avusturya Tahkim Derneği, Avusturya Federal Ekonomi Odası, Farazi Tahkim Yarışması Mezunları Derneği ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu bulunmaktadır. 

Bu sene 22. defa düzenlenen ve 300’e yakın takımın katıldığı Vis Farazi Tahkim Yarışması alanındaki en kapsamlı ve en prestijli farazi dava yarışmalarından biridir. Vis Uluslararası Farazi Ticari Tahkim Yarışması öncesinde, çeşitli hukuk fakülteleri ve hukuk büroları tarafından öğrencilerin yarışmaya en iyi şekilde hazırlanmaları amacıyla ulusal ve uluslararası ön çalışmalar (“pre-moot”) organize edilmektedir. BİLGİ Hukuk Fakültesi Türkiye’den katılan takımlar arasında düzenlenen ulusal Pre-Moot’u 2012 yılından beri düzenlemektedir. Bu yıl, ICC Tahkim Divanı’nın da katkılarıyla dördüncü kez BİLGİ Hukuk Fakültesi’nin ev sahipliğinde, sekiz üniversitenin (Ankara, İstanbul, İstanbul Bilgi, İstanbul Şehir, Galatasaray, Kadir Has, Koç ve Marmara Üniversitesi) katılımı ile bir Pre-Moot organize edilmiştir. Bu sene ICC’nin de desteğiyle öğrenciler, ICC kurallarının son derece yeni hükümlerine ilişkin savunmalarını, ICC Sekreterlik üyeleri ve ICC tahkiminde deneyimle hakemler önünde sınama imkanına sahip olacaklardır. Organizasyona akademisyen ve uygulamacılardan oluşan 50’nin üzerinde hakem destek vermektedir

Viyana'da bu yıl BİLGİ Hukuk Fakültesi'ni, Kardelen Nazlı Aran, Berk Bengi, Gökçen Durgut, Yaman Gürsel, Alçay Sevinç ve Aysu Uygur’dan oluşan bir takım temsil etmiştir. Takım Prof. Dr. Yeşim M. Atamer gözetiminde koçlar Araş. Gör. Yasemin Kabaklıoğlu ve Garrett Gilmore ile öğrenci koçu Fulya Görer tarafından yarışmaya hazırlanmıştır (http://cisg.bilgi.edu.tr/etkinlikler/farazi-tahkim-yarismasi/2014-2015-takimi).
BİLGİ Moot takımı ayrıca Amsterdam ve Münih’de düzenlenen  pre-moot çalışmalarına da katılmıştır.