BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Köln Tasarım Fuarı’nda

güncelleme: yayınlama:

İstanbul Bilgi Universitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, ID202-Kapalıçarşı Stüdyosu, Kasım 2017’de Design Week Turkey etkinliğine katıldıktan sonra bu sergiyi, stüdyoyu ve öğrencilerin Kapalıçarşı’daki zanaat atölyeleriyle ürettikleri işlerini 15-21 Ocak 2018 tarihleri arasında Köln’e PASSAGEN  Tasarım Kent Etkinlikleri'ne taşıyarak uluslararası bir platform ile buluşmalarını sağlayacak.

Tasarımcılar ve üreticiler için bir forum olarak kurulan ve düzenlenen PASSAGEN Köln, son 28 yıldır önemli bir tasarım etkinliği olarak kabul görmektedir. IMM Köln Mobilya Fuarı kapsamında düzenlenmekte olan PASSAGEN, tasarım ürünlerinin yanı sıra tartışma forumu sağlayan açılışlar ve özel etkinlikler ile kentte uluslararası bir tasarım etkinliği olarak şekillendirilmektedir. ID202-Kapalıçarşı Stüdyosu’nun da yer alacağı Designers Fair, 2009’dan beri Passagen Köln’ün bir parçası olarak, genç tasarımcıların ve genç yeteneklerin ürünlerini sergilemek üzere düzenlenmektedir.

Etkinliğe, Türkiye'den tek tasarım okulu ve bölümü olarak katılan  ID 202-Kapalıçarşı Stüdyosu tasarım öğrencilerinin ve zanaatkarların birlikte çalışacağı ortak bir alan yaratarak, zanaat kültürünü akademiye entegre eder ve zanaat mahallelerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlar. Böylece zanaat-tasarım eğitimi işbirliği olanaklarını keşfederek İstanbul’un yerel zanaat mahalleleri ve akademi arasındaki ilişkisini güçlendirmeye çalışır. Stüdyo kapsamında usta-çırak geleneğinin eğitim yaklaşımı tasarım eğitimine entegre edilmektedir. Bu bağlamda, "çırak’’ konumunda olan öğrenciler atölyeler ve üretim ağının günlük çalışma ortamının parçası olmaktadırlar. Tasarım stüdyosunun sınırları üniversite yerleşkesinden şehre taşınarak genişletilmektedir. Bu dönem, Kapalıçarşı'ya yakın tarihi bir üretim kümesi olan Büyük Yeni Han, tasarım stüdyosu olarak yeniden kurgulandı ve Gümüş Eşya El Sanatkarları Derneği (GESAD) ile işbirliği yapıldı. Sergide stüdyo kapsamında gerçekleştirilen “Zanaatı Deşifre Etmek: Takı ve Vücut” ile “Zanaate Eşlik Etmek: Sofra Topoğrafyaları” projelerine ait işlerden seçkiler yer almaktadır.

Stüdyo yürütücüleri: Aslı Kıyak İngin, Ayşenaz Toker, Berilsu Tarcan

Öğrenciler: Adem Sınağ, Adil Batuhan Kaşut, Alara Altınören, Ali Rıza Atakan Gür, Deniz Yıldırım, Dila Arık, Ece Kökçak, Elifnaz Pamukçu, Gizem Erbilgin,  Gözde Çubukcu, Irem Altunsu, Kunt Konuk, Lara Divriş, Polen Kenziman, Selin Öztürk, Sezin Çelebi

Atölyeler: Ares Gümüş, Balyan El Sanatları, Halil&Ali Gümüşçülük, Halit Kandemir, Eyüp Gümüş, Ming Gümüş, Orgu Silver, Rose Silver, Vilyan Toparlak

https://studio-kapalicarsi.tumblr.com

https://www.instagram.com/studiokapalicarsi

www.voggenreiter.com/passagen2018/?lang=en

designersfair.de

Görseller