güncelleme: yayınlama:

Eyal Winter'ın “Akıllı Hissetmek” kitabının tanıtımı yapıldı.

Eyal Winter'ın “Akıllı Hissetmek” kitabının tanıtımı yapıldı.

Uluslararası Oyun Teorisi Derneği üyesi, davranışsal ekonomi ve oyun teorisi uzmanı Eyal Winter, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’nın Türkçeye çevirdiği “Akıllı Hissetmek: Duygularımız Neden Düşündüğümüzden Daha Rasyoneldir” kitabının tanıtımı için 2 Nisan 2018 tarihinde santralistanbul Kampüsü’nde okurlarıyla bir araya geldi. 

BİLGİ Rektör Vekili Prof. Dr. Ege Yazgan yaptığı açılış konuşmasında, etkinliğin düzenlenmesinde büyük emekleri olan BİLGİ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Remzi Sanver’e teşekkürlerini sunarken; Sanver, “20. asrın en önemli gelişmeleri içerisinde bugün güçlü bir davranış bilimleri kuramı var. Bu literatürün en güçlü isimlerinden Eyal Winter’ı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek Winter’ı davet etti. 

Eyal Winter söyleşide, oyun teorisi gibi matematik disiplinine özgü bir alanı gündelik hayattan örneklerle basit bir dille anlattığı kitabından bahsederken, kendisini bu kitabı yazmak konusunda motive eden unsurun, daha önce yürütmekte olduğu İbrani Üniversitesi Rasyonalite Çalışmaları Merkezi Başkanlığı’nda edindiği deneyimler olduğunu söyledi. Mantık ve duygunun karar almada işbirliği içinde olduğunu belirten Winter, “Duyguların, insanların karar alma süreçlerine etkileriyle ilgili olarak bilinen iki yanlış var. Bunlardan ilki, aklın ve kalbin yani mantığın ve duyguların birbirleriyle çatışma içinde olduklarına dair yaygın inanış. İnsanlar, stratejik ya da günlük kararları alırlarken mantıklarıyla hareket etmeleri gerektiğini düşünür. Aslında bilimsel olarak biliyoruz ki, aldığımız en mantıklı kararlarda duygular da rol oynar. Dolayısıyla mantık ve duygu, işbirliği içinde ve bir arada çalışır. İkinci bilinen yanlış ise, duyguların karar alma süreçlerinde olumsuz etkilerinin olduğu yönünde. Halbuki duygular, mantıklı kararlara varmamızda yardımcı olur. Örneğin; öfke duygusu vücutta salgılanan adrenalini artırdığından, kişilerin çoğunlukla daha fazla odaklanmasına ve özellikle finansal konularda daha doğru kararlar vermelerine yardımcı olabilir” dedi.