güncelleme: yayınlama:

Prof. Dr. Ayhan Kaya “European Research Council (ERC) - Advanced Grant” araştırma desteğine hak kazandı.

Prof. Dr. Ayhan Kaya “European Research Council (ERC) - Advanced Grant” araştırma desteğine hak kazandı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi ve Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya, Avrupa’nın en prestijli araştırma kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council, ERC) tarafından verilen “Advanced Grant” araştırma desteğini “Popülizm Çağında Yerlilik, İslamofobizm ve İslamizm: Avrupa’da Sosyo-Ekonomik ve Politik Olanın Kültürleştirilmesi ve Dinselleştirilmesi” isimli projesiyle kazandı.

Genç ve deneyimli araştırmacıları kendi kulvarlarında daha adil değerlendirebilmek amacıyla üç tip destek sunan ERC, genç araştırmacılar için “Starting Grant (Başlangıç Desteği)”, deneyimli araştırmacılar için “Consolidator Grant (Güçlendirme Desteği)” ve dünya çapında ileri düzey araştırmalara imza atmış bilim insanları için “Advanced Grant (İleri Seviye Destek)” veriyor.  Prof. Dr. Ayhan Kaya’nın bu araştırma projesi ile, ERC, sosyal bilimler alanında ilk kez bir Türk üniversitesine “Advanced Grant” vermiş oldu.
 

Prof. Kaya’nın proje özeti:

Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika’da kendilerini giderek sosyo-ekonomik, politik ve psikolojik nedenlerle dışlanmış hisseden yerli gençler giderek sağ popülizm ve İslamofobik söylemlere doğru eğilim sergilerken benzeri sosyo-ekonomik ve dışlanmışlık süreçlerine tabi olan bazı Müslüman ve göçmen kökenli genç gruplar ise, İslamileşme süreçlerine eğilim göstermektedirler. Bu araştırmanın amacı, geliştireceği yeni bir bilimsel lens/perspektif ile özünde sosyo-ekonomik, politik ve psikolojik unsurlar taşıyan bu iki genç grubun benzeri süreçlerden geçerek radikalleştiklerini ve birbirlerine karşı bu radikalliklerini besledikleri gösterilmeye çalışılacaktır. Geniş alan çalışmaları, literatür çalışmaları ve derinlemesine görüşmelerin içerileceği araştırma sürecinde sadece geniş bir araştırmacı grubu ve bilimsel danışma grubu birlikte çalışacaklardır. 


Kazanan tüm projeler hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.