güncelleme: yayınlama:

Prof. Dr. Alan Duben ve Prof. Dr. Diane Sunar Emeritus Profesörlük unvanı aldı.

Prof. Dr. Alan Duben ve Prof. Dr. Diane Sunar Emeritus Profesörlük unvanı aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, akademik hayatları boyunca binlerce öğrenci yetiştirmiş, alanlarının gelişimine önemli katkılarda bulunmuş, sayısız yayına imza atmış, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Alan Duben’e ve Prof. Dr. Diane Sunar’a “Emeritus Profesörlük” unvanı takdim etti. 

7 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törene akademi dünyasından dostları, aileleri, öğrencileri ve çalışma arkadaşları katıldı. Törende Prof. Duben ve Prof. Sunar hocalarımızın İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nde Emeritus Profesör olarak çalışmalarına devam ediyor olmasının üniversitemizi onurlandırdığının altı çizildi.


Prof. Dr. Alan Duben, 1943’de New York’da doğdu. Lisans eğitimini 1964 yılında Harpur College (State University of New York, Binghamton)’da sosyal bilimler ve tarih alanında tamamladı. Yüksek lisans (1968) ve doktora (1973) derecelerini ise University of Chicago’dan sosyal antropoloji alanında aldı. Duben, bugüne kadar Ford Foundation, (U.S.) National Institute of Health, Population Council, (U.S.) National Science Foundation, Rockefeller Foundation, Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research, American Philosophical Society ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Fonu’nun da aralarında bulunduğu sayısız araştırma bursu ve hibe desteği aldı. Duben, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı (2001-2004), Uluslararası Programlar Merkezi Kurucu Direktörü (2004-2007) ve rektör yardımcısı (2008-2009) olarak görev yaptı.

Prof. Dr. Diane Sunar, 1943 yılında ABD’de doğdu. Lisans (BA) diplomasını İngilizce Edebiyat alanında Whittier College’den aldıktan sonra (1965), University of California, Berkeley’den sosyal psikoloji konusunda doktora (Ph.D.) derecesini tamamladı (1973). 1972 yılında Türkiye’ye gelen Sunar, 1987 yılında doçentlik unvanı, 1996 yılında ise profesörlük unvanını kazandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ilk psikoloji derslerini 1997 yılında verdi ve 2002 yılında BİLGİ’ye katıldı.  2002 – 2014 yılları arasında (iki yıl hariç) Psikoloji Bölümü başkanlığını yürüttü, 2010 – 2012 yılları arasında Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığını yaptı. Çeşitli zamanlarda ABD’de muhtelif üniversitelerde misafir profesör olarak çalıştı. Sunar; çocuk gelişimine destek programları, çocuk yetiştirme yöntemleri, çocuk ve barış, kalıp yargıların kaynakları, duyguları şekillendiren faktörler ve ahlak psikolojisi konularında birçok araştırma ve yayın yaptı. 35’ten fazla yüksek lisans tezini yöneten, 50’den fazla makale ve kitap bölümü bulunan, 70’tan fazla kongre sunumu ve seminer yapmış olan Sunar’a, 2017 yılında Sosyal Psikoloji II. Ulusal Kongresinde yaşam boyu başarı ödülü verildi. 

Görseller