güncelleme: yayınlama:

Pan European Seal Fikri Mülkiyet Staj Programı

Pan European Seal Fikri Mülkiyet Staj Programı

EUIPO-EPO

BİLGİ Mezunlarına Avrupa Birliği Kurumlarında Ücretli Staj İmkanı

“Pan-European Seal” (Pan-Avrupa Mührü) programı, dünyanın en büyük iki fikri mülkiyet ofisi olan Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (“EUIPO” – European Union Intellectual Property Office) ve Avrupa Patent Ofisi’nin (“EPO” -  European Patent Office), stratejik partneri olan üniversitelerle işbirliği içinde yürüttüğü, fikri mülkiyet (marka, patent, tasarım vb.) konularında ücretli bir staj programıdır.

EUIPO ve EPO tarafından sosyal sorumluluk projesi olarak görülen program, her yıl bu iki Ofis tarafından 100 ücretli staj imkanı sunulması yoluyla, fikri mülkiyet hukukunda uzman yetiştirerek, Avrupa’daki genç işsizlik sorunu ile mücadeleyi de amaçlamaktadır.

Bir yıl süreli olan staj, her yıl Eylül ayında başlamakta ve EUIPO (İspanya, Alicante) veya EPO (Almanya, Münih) bünyesinde gerçekleşmektedir. Stajyerlere aylık 1000(EUIPO)/1400(EPO) Euro tutarında bir ödeme ile birlikte bazı yan imkanlar da sağlanmaktadır. Adaylar staj esnasında EUIPO ve EPO çalışanlarının yönlendirmesinden ve online eğitimlerden de yararlanmaktadır. Her staj dönemi, katılımcılara birer katılım belgesinin verileceği ve en iyi on stajyere takdir belgelerinin takdim edileceği bir törenle sona ermektedir.

Programa katılan stajyerler için çeşitli aktivite ve eğitimler de düzenlenmektedir. Verilen eğitimler, EUIPO ve EPO çalışanlarının yanı sıra, program üyelerinden davet edilen akademisyenler tarafından yürütülmektedir. Ayrıca her bir Ofis’in ilgi alanları dahilinde, gerek yüksek lisans gerek doktora araştırmaları ve tezlerin ve diğer materyallerin yayınlanması teşvik edilmektedir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fikri Mülkiyet Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLFİM) kanalıyla, Pan European Seal Network’e üye olarak davet ve kabul edilmiştir.

Pan European Seal Staj Programı, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin tüm bölümlerinden lisans, yüksek lisans ve doktora programı mezunlarına açıktır. (Haziran ayında mezun olacak adayların da başvurması mümkündür.) Özellikle Avrupa Patent Ofisi, Mühendislik Bölümü öğrenci ve mezunlarının katılımını teşvik etmektedir.

Pan European Seal Programı websitesi için tıklayınız.

Pan European Seal Programını kuran ve program koşullarını ayrıntılı şekilde okuyabileceğiniz ADM-14-15 sayılı EUIPO kararı için tıklayınız

Adayların Seçimi

Program, fikri mülkiyet alanında çalışmak isteyen, genç ve başarılı mezunları hedef kitle olarak almaktadır. Programa katılım konusunda bölüm sınırlaması yapılmamıştır. Örneğin marka, tasarım veya patentin hukuki boyutu konusunda çalışmak isteyen Hukuk Fakültesi mezunları, patent ofisinde yeni buluşlarla ilgili araştırma yapmak isteyen Mühendislik ve Doğa Bilimi Fakültesi mezunları, marka veya tasarımlarla ilgili çalışmak isteyen İletişim Fakültesi ya da Mimarlık Fakültesi mezunları, programa başvurabilirler.

Stajyerler, programa üye olan üniversiteler tarafından aday gösterilen mezunlar arasından seçilecektir. Her yıl, her bir program üyesi üniversite, EUIPO ve EPO için bir aday listesi sunmaktadır. Üyelerden gelen bu adaylar arasından, her yıl 100 stajyer seçilmektedir.

Pan-European Seal programına katılmak isteyen stajyer adaylarından beklenen özellik ve yetkinlikler şunlardır:

  • EUIPO ve/veya EPO üyesi ülkelerin vatandaşlarından olmak. (Türkiye 2000 yılından beri EPO üyesidir ve Türk vatandaşları programa başvurabilir).
  • Üniversite lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmak. Bölüm sınırlaması yoktur, tüm bölümlerden adaylar başvurabilir.
  • EUIPO’ya başvuracaklar için online eğitim platformlarında yer alan “EUTM in a Nutshell” veya “RCD in a Nutshell” derslerinden birini tamamlayıp sertifika almış olmak. (Bu asgari gerekliliktir, daha fazla dersten de sertifika alınabilir.)
  • EPO’ya başvuracaklar için online eğitim platformlarında yer alan şu dersleri tamamlayıp sertifika almış olmak: (Aşağıdaki dersler asgari gerekliliktir, daha fazla dersten de sertifika alınabilir.)
          * Introduction to the European patent system (Tüm adaylar için zorunlu)
          * Using CPC (Fen Bilimleri ve Mühendislik öğrenci ve mezunları için zorunlu)
         * The EPO as PCT authority (Fen Bİlimleri ve Mühendislik dışı alanlar için zorunlu)
  • EUIPO veya EPO’nun çalışma dillerinden birinde (İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca) en az B1 seviyesinde sertifikaya sahip olmak.
  • Erasmus programı gibi uluslararası programlara katılmış olmak olumlu şekilde değerlendirilir.
  • Kişisel özellik ve beceriler olarak; tüketiciye hizmet becerisi, organizasyon becerisi, öncelik sıralaması yapabilme, iletişim becerileri, problem analiz edebilme ve uygun çözümleri bulabilme kapasitesi, gerek bağımsız gerek takım üyesi olarak çalışabilme yeteneği, sorumluluk sahibi olma, profesyonellik, esneklik ve inisiyatif sahibi olma özellikleri aranmaktadır.
  • EUIPO bünyesinde farklı departmanlar için farklı stajyer profilleri bulunmaktadır. EUIPO’ya başvuracak adayların – EUIPO tarafından bağlayıcı olmamakla birlikte- aşağıda belirtilen bu profillerden hangisini tercih ettiğini başvurusunda belirtmesi gerekmektedir. 
    1. Law
    2. IP Law
    3. Economics - Business administration
    4. Information Technology
      • Customer service solutions
      • Data analyst
      • Software engineer
    5. Communication
    6. Facility management
      • Architect
      • Engineer
      • Logistics
    7. Human Resources
    8. IP & Knowledge management


    Mülakat

    Başvuruları uygun görülen adaylar ile 12 Mart 2019 Salı günü sabahı belgelerini hazırladıkları dilden bir mülakat gerçekleştirilecektir. Adaylar mülakat saati konusunda e-mail ile bilgilendirilecektir.

    Online dersler

    Online ders almak için önce Pan European Seal sayfasının https://euipo.europa.eu/knowledge/course/view.php?id=1851 sağ üst kısmındaki “Login” linkinden programa kaydolunuz. Login yaptıktan sonra yine aynı sayfada yer alan “e-Learning”e giriniz. Burada “EUIPO Academy Learning Portal” ve “EPO’s E-learning Portal” linklerini göreceksiniz. Bu portallarda sunulan ve sertifika veren derslerden, asgari olarak yukarıda belirtilen dersleri alınız.

    Her bir dersin farklı ders saati olabilir. Örneğin EUIPO Academy Learning Portal sayfasında Pan European Seal altında “Intellectual Property Catalogue”’a tıklandığında açılan dersler listesinden, “EUTM in a Nutshell” dersi, slaytları ve konuşmacıyı izleyebileyeceğiniz yaklaşık birer saatlik iki video ile online yapacağınız beş soruluk ufak bir sınavdan oluşmaktadır. Sınavı başarıyla tamamladıktan sonra sertifikanızı pdf dökümanı olarak indirebilirsiniz.

    Başvurular

    Pan European Seal Staj Programına başvurmak isteyen adayların, en geç 7 Mart 2019 tarihine kadar, aşağıdaki belgeleri İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birinde hazırlanmış olarak eda.cataklar@bilgi.edu.tr adresine göndermeleri gerekmektedir. Lütfen belgelerin tamamını tek bir PDF dokümanı haline getirerek gönderiniz.

  • Özgeçmiş (Lütfen aktif kullandığınız e-mail adresini, fotoğrafınızı ve cep telefon numaranızı ekleyiniz).
  • Programa neden başvurmak istediğinizi, hangi kurumda staj yapmak istediğinizi ve eğer EUIPO’yu tercih ettiyseniz hangi profili tercih ettiğinizi açıklayan bir yazı (600-1000 kelime arası)
  • Lisans ve varsa yüksek lisans veya doktora diploması (en az bir tanesi İstanbul Bilgi Üniversitesi diploması olmalıdır. Son sınıf öğrencileri, transcriptlerini sunabilirler.) 
  • Lisans ve varsa yüksek lisans veya doktora notları (transkript)
  • EUIPO veya EPO online eğitim portallarında yer alan, en az yukarıda belirtilen online dersleri bitirdiğinize dair sertifika. 
  • Yabancı dil seviyenize ilişkin bilgi ve varsa sertifikanız. 
  • Ayrıntılı bilgi için lütfen Pan European Seal websitesine bakınız.