BİLGİ öğrencileri 13. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda 1. ve 2. oldu.

BİLGİ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Mesut Yılmaz ile Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi öğrencisi Ali Can Saciloğlu,  10-12 Nisan 2019 tarihlerinde yapılan 13. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ayyıldız danışmanlığında hazırlandıkları yarışmaya “THE PUNISHER” ve “RAIJU” isimli robotlarıyla katıldılar. Sumo kategorisinde birincilik ve ikincilik derecelerini alan öğrencilerimiz, 7.500 TL ve 6.500 TL'lık ödüllere de hak kazandılar.

Sumo robotlar, robotikle hobi olarak ilgilenenlerin Japon sumo güreşlerinden esinlenerek aynı güreşi robotlara yaptırmak istemeleriyle ortaya çıkmıştır. Hobi robotiğin vazeçilmez robot türüdür.Sumo robotlar otonom hareket yeteneğine sahip, elektronik devreler içeren, birbirleriyle mücadele etmek amacıyla tasarlanan, amaçlanan hareketler için programlanmış robotlardır. Farklı standart ve kategorilerde üretilirler. Sumo robotları, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince sumo robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına iterek atmaya çalışırlar. Robotlar kontrast sensörleri sayesinde dohyonun çevresindeki beyaz çizgiyi algılar, ring dışına çıkmamaya, ring içinde kalmaya, rakibini ring dışına atmaya çalışırlar. Robotlara, çevresini ve rakip robotu kısa sürede algılaması için muhtelif sensörler (IR, ultrasonic, laser, vb) eklenmekte ve geliştirlmiş taktik algoritmalarda yüklenmektedir. Sumo robotların maçı kazanmasında sahip olduğu mekanik, elektronik tasarım ve yüklü olduğu program algoritmaları etkili olur.

Görseller