güncelleme: yayınlama:

"Team Santral" Elektrikli Araç Takımı başarısı

"Team Santral" Elektrikli Araç Takımı başarısı

Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışları/organizasyonu TÜBİTAK tarafından 2005 yılından beri üniversite öğrencileri arasında gerçekleştirilmekte ve son yıllarda Teknofest kapsamında devam etmektedir. 

Dünyada artmakta olan alternatif enerji kullanımı konusunda, yerli ve milli mühendisliğin ve ar-ge'nin de teşvik edilerek katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkartılmasına zemin hazırlamak amacıyla üniversite öğrencilerinden kurulu takımlar farklı kategorilerde düzenlenen yarış organizasyonlarında farklı disiplinlerden önemli tecrübeler edinmektedirler. Bu organizasyon kapsamında şimdiye kadar 10.000’in üzerinde üniversite öğrencisi kendi alanlarında araştırma ve endüstriyel uygulamalar alanlarında teşvik edilerek gelecekte yeterli bilgi ve tecrübe birikimine sahip genç, araştırmacı, dünya'daki gelişmeleri takip edip uygulayabilen kabiliyetli mühendis ve temel bilimciler haline gelmeleri temel hedeftir.

2005 yılında ilk başlangıcında Formula-G adı gerçekleştirilen bu organizasyona, daha sonra 2007 yılında hidrojen enerjili araç (Hidromobil) kategorisi de eklemiştir. Elektrikli araçlar ile ilgili dünya genelindeki çalışmalar ve uygulamalar incelendiğinde batarya beslemeli taşıtların öne çıktığı ve yakın gelecekte de batarya beslemeli taşıtların gündelik yaşantımızda yaygınlaşacağı öngörüsüyle 2014 yılı itibariyle de batarya beslemeli elektrikli araçlar (Elektromobil) yarış kapsamına alınmıştır.

12. yılında ilk kez uluslararası takımların katılımıyla düzenlenen yarışlar, gelecek nesillerin çevre duyarlılıkları da düşünülerek, gelişen dünyadaki tüm teknolojik yeniliklere adapte olmalarına zemin hazırlayacak şekilde evrilmektedir. Yarışların 14. yılında, öğrencilerin sürücüsüz araç teknolojileri üzerine çalışmasını teşvik etmek amacıyla “Otonom Araç Kategorisi” başlıklı yeni bir yarış kategorisi de ayrıca oluşturulmuştur. 

Bu yarış organizasyonu ile birlikte farklı disiplinlerden üniversite öğrencilerinin elektrikli araç teknolojileri yanında otonom özellikler konusunda da teorik ve pratik beceri kazanması amaçlanmaktadır. 

Bu sene İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrenci takımı olarak Efficiency Challenge organizasyonunda, 14 Mühendislik Fakültesi öğrencisi,1 İletişim Fakültesi öğrencisi,1 İşletme Fakültesi öğrencisinden kurulu toplamda 16 kişi disiplinlerarası bir takım olarak yer almıştır. Yapılan Mühendislik Geliştirme, Üretim, Bütçe Planlama ve Yönetimi, Sponsorluk, vb. faaliyetlerle İstanbul Bilgi Üniversitesi takımı başarıyla, çok kısa bir sürede yarışlara katılmış, katılım sertifikalarının yanı sıra TÜBİTAK tarafından "Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşviği" ve para ödülünü de almaya hak kazanmıştır.

Bunun çok daha ötesinde, takımdaki öğrenciler, eğitimleri sürecince aldıkları akademik bilgileri, konusunda uzman akademik personelin danışmanlığında gerçek hayatta deneyimleme fırsatı yakalamış, ve bu sayede henüz mezun olmadan önce, Ar-Ge ve Üretim/Planlama tecrübesine sahip olmuşlardır.  

Yeni Ekip Üyeleri Aranıyor!

Bu sene ilk başlangıcı yapılan süreç, bayrak yarışı yeni katılacak öğrencilerle devam ettirilip, giderek daha büyüyen hedeflerle devam edecektir. Dolayısıyla mevcut takımda yer alan Makina Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Oyun Tasarımı ve İşletme bölümlerinden gelen öğrencilerimizle hem hedeflerimizi büyüterek yola devam etmek hem de bu doğrultuda yeni ekip üyeleri eklemek (özellikle Endüstri Ürünleri Tasarımı gibi henüz takımımızda yer almayan, ancak çok faydalı olabilecek ilgili diğer disiplinlerden katılım sağlamak) amacıyla -elde ettiğimiz başarıları ve çalışmalarımızı üniversitemizde tanıtmak için- desteğinizi bekliyoruz.

Team Santral Katılım Başvuru Formu için tıklayın.

Görseller