Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ahmet Denker’in yazarları arasında yer aldığı "Çölün Gelini Palmira" kitabı yayınlandı

güncelleme: yayınlama:

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ahmet Denker’in Minna Silver ve Gabriele Fangi ile birlikte yazdığı "Çölün Gelini Palmira" isimli kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlandı.  

 

Çok eski bir tarihi olan Palmira bölgesi ne yazık ki son yıllarda bir savaş alanına dönüşmüş, bölgede yaşayanlar yeri doldurulamayacak kayıplar vermiş, hayatta kalanlar da yerlerinden edilmiştir. IŞİD’in (DAEŞ) 2015-2016 yılları arasındaki işgali bu antik kentteki tarihi kalıntılara ve bölge halkının varlığına en büyük darbeyi vurmuştur. 

Bir bölgenin kültürel mirasını korumanın belkemiğini kayıtlar ve belgeler oluşturur. İşte bu anlayışla Minna Silver, Gabriele Fangi ve Ahmet Denker modern teknoloji ve görüntüleme yöntemleriyle Palmira kentine havadan ve uzaydan ne şekilde yaklaşabileceğimizi saptadı. Eski haritalar, çizimler, tablolar, fotoğraflar ve dijital görüntülerin tümü, bu kültür mirasının kayıt ve belgelenmesine katkıda bulunmuştur.

Yasemin Alptekin’in çevirisiyle Türkçeye kazandırılan bu kitap, Suriye’nin orta yerinde, etrafı çöl kumlarıyla çevrili yeşil bir vahada yer alan antik Palmira kentinin kültür mirasını anlamaya yardımcı olacak ve hatıraları koruyacak görseller sunmaktadır. 

Görseller