güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne 47. Pediatri Günleri’nde Sözel Bildiri Birinciliği Ödülü

BİLGİ Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne 47. Pediatri Günleri’nde Sözel Bildiri Birinciliği Ödülü

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Negin Elmas, öğrencileri Merve Öztemur, Aliye Kanatoğlu Kıray ve Ece Gül ile araştırma görevlisi Damla Zeynep Bayraktar’ın ortak yürüttüğü “Erken Puberte Tanısı Alan Kız Çocuklarının Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi” başlıklı çalışma, 9-11 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenen 47. Pediatri Günleri kapsamında “Sözel Bildiri Birinciliği” ödülüne layık görüldü. Bu çalışma, erken ergenlik tanısı almış 5-9 yaş arası kız çocukları ile sağlıklı çocukların beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlerini karşılaştırarak erken ergenlik sürecinde beslenmenin rolünü ortaya koydu. 

Bu çalışmaya göre erken ergenlik tanısı almış kız çocuklarının beden kütle indeksi, bel çevresi daha yüksekti. Ayrıca, erken ergenlik tanısı almış kız çocuklarının yüksek enerji, karbonhidrat ve doymuş yağ içeren besinleri sağlıklı yaşıtlarına kıyasla anlamlı düzeyde daha fazla tükettikleri belirlendi. Bu besinler arasında basit karbonhidrat içeriği yüksek olan hazır meyve suları, şekerlemeler, çikolatalar, paketli atıştırmalıklar (cips, bisküvi vb.) ve fast food tarzı yiyecekler öne çıkıyor. Buna karşılık, bu çocukların meyve, sebze ve et ürünlerini daha az tükettikleri görüldü. Araştırma, erken ergenliğin sadece genetik değil, aynı zamanda beslenme gibi çevresel etkenlerle de bağlantılı olabileceğini ortaya koyuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Negin Elmas, erken ergenlikte beslenmenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Erken ergenlik, günümüzde giderek artan sıklığıyla önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu süreçte beslenmenin rolü göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, yeterli ve dengeli beslenmenin teşvik edilmesi ve kilo yönetiminin sağlanması, erken pubertenin önlenmesi ve yönetiminde temel adımlardan biridir.”