BİLGİ Optisyenlik Programı’ndan çocukların göz sağlığına katkı
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin yürütücü kurumlarından biri olduğu “Önlenebilir Körlük ile Aydınlık Bir Yaşam” göz taraması faaliyeti kapsamında, Sultanbeyli Kaymakamlığı işbirliğiyle Mehmet Corcor İlköğretim Okulu’nda 766 öğrenciye göz sağlığı taraması gerçekleştirildi.
BİLGİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cem Sezai Başar, “Toplum temelli sağlık hizmetlerini önemsiyoruz. Göz sağlığı taramaları, yalnızca bir sağlık hizmeti değil; aynı zamanda toplumsal sorumluluğumuzun bir parçası. Optisyenlik öğrencilerimiz sahada aktif rol alarak hem erken teşhisi yerinde öğreniyor hem de halk sağlığına katkı sunuyor. Bu tür uygulamalar, öğrencilerimizin mesleki gelişimine katkı sağlarken toplumla güçlü bağlar kurmalarını da mümkün kılıyor. Ayrıca ailelerin bilinçlenmesi ve çocuklarda farkındalık oluşmasıyla sağlık okuryazarlığının artmasına da katkı sağlıyoruz. Bu modelin yaygınlaşmasını çok önemsiyoruz” dedi.
BİLGİ Optisyenlik Programı Öğr. Gör. ve Tarama Faaliyeti Koordinatörü Aykut Çağlı ise “Geliştirdiğimiz tarama modeli; 8 eş zamanlı parkur, 3 atölye ve ileri ölçüm teknikleriyle Türkiye’de ilk kez uygulandı. Yeni tarama modelleri sayesinde çocuklarımıza hızlı, güvenli ve etkili biçimde ulaşabiliyor; saha faaliyetlerini çok daha sistematik şekilde yürütebiliyoruz. Diğer ana yürütücülerimiz ile birlikte üniversite–kamu–STK iş birliğinin gücünü sahada hissetmek ve öğrencilerimize bu deneyimleri sunmak, onların mesleki hayatlarına doğrudan bir ivme kazandırıyor” diye konuştu.
İstanbul Sultanbeyli’de gerçekleştirilen taramada görme keskinliği, pupilla mesafesi, otorefraktometre, iridoskopi, şaşılık ve renk körlüğü gibi çocukların yaşam kalitesini etkileyebilecek temel göz sorunları değerlendirildi. Gerekli görülen öğrenciler, ileri tetkik ve tedavi için sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.