Isı-Işık-Hidroterapi Uygulama Laboratuvarları

Hakkında

Fizik tedavi ajanları kesin tedavi dönemi olarak adlandırılan fazda kullanılmaktadır. Bu dönemdeki kullanım amacı iyileşme için dokuyu uyarmak ve böylece egzersize hazırlamaktır. Genelde sıcak uygulama esasına dayanan bu dönemde ısı, ışık, hidroterapi ve elektroterapi ajanları kullanılmaktadır.

Isı tedavisi termoterapi olarak da adlandırılmaktadır. Yüzeyel ve derin ısı tedavisi olarak 2’ye ayrılmaktadır. Yüzeyel ısı tedavisi – Işık tedavisi içerisinde İnfaruj, Ultraviyole, Nemli sıcak tedavisi, Hidroterapi,  Nemli sıcak yastıklar(hot pack),  Parafin, Girdap banyoları-whirlpool,  Zıt banyolar,  Fluidoterapi, Duşlar, Isıtılmış hava ve buhar banyosu yer almaktadır. Derin ısı tedavisi içerisinde Kısa dalga diatermi, Radar diatermi, Ultrasound uygulaması yer almaktadır.

Yüzeyel ısı tedavisinin etkileri şu şekilde sıralanabilir;

•  Vazodilatasyon,
  • Ağrı giderme,
  • Kas tonusu ve spazmını azaltma,
  • Hücrelerin metabolik hızını artırma,
  • Eklem yapışıklıklarını azaltma,
  • Uygulandıklarında doku ısısında hafif artışlar gözlenir (40°C’yi geçmez)
  • Doku ısısının artışı lokal kan akımını artırır(vazodilatsyon)
  • Kapı kontrol teorisi ile ağrının azaltılması.
  • Ağrı azaltıcı ve vazodilatasyon yaptırıcı etkileriyle egzersiz öncesi ideal bir modalitedir.
  • Yüksek enerjili ışınlar doku tarafından emilir ve bu enerji ısıya dönüştürülür.
  • Dalga boyu yüksek olan ışınların emilimi yüzeyel olduğundan daha az enerji verirler,
  • Dalga boyu kısa olanların ise daha büyük tedavi edici etkileri vardır.
  • Doku ısısını yükselten ışınlar kızıl ötesinden gözle görülebilen sarı rengine doğru değişir.
  • Kızıl ötesi ışınlar infaruj ışınları olarak bilinir.
  • Yeşilden ultraviyoleye doğru olan daha büyük dalga boyundaki ışınlar ısıyı çok fazla yükseltmeyen fotokimyasal reaksiyonlar oluştururlar.
  • Fizik tedavide daha çok infaruj ışınları kullanılır.
  • Uygulama 20-30 dakikadır,
  • Ultraviyole fotokimyasal etkileri nedeniyle daha çok dermatolojik durumlarda kullanılır.

Işık tedavisi olarak infraruj ve ultraviyole kullanılmaktadır. Işık tedavisinin özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

Nemli sıcaklık ajanlarından olan ‘Hot-Pack’ uygulaması; Silisat jel ile

dolu yastıkların ısıtılıp kullanılmasıdır. Bu yastıklar 71-79°lik su tanklarında bekletilir. Uygulanacağı zaman havluya sarılır ve dokunun üzerine konulur. Özellikle ağrı-spazm-ağrı siklusunu kırarak genel bir gevşeme sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Uygulama süresi 20 dakikadır. Yüzeyel ısınma sağlarlar.

Bir diğer nemli sıcaklık ajanı olan ‘Parafin’ uygulaması; el, bilek, diz,

dirsek, ayak bileği, ve ayak gibi kemikli sahaların ısıtılmasında kullanılan yöntemdir. Parafin bir kapta 51.7-54.4°C de ısıtılarak eritilir. Tedavi edilecek ekstremite bu kaba birkaç kez daldırılıp çıkartılır yada tedavi edilecek bölgeye dökülür. Parafin uzuvda donduktan sonra havlu ve plastik bir kapla sarılır ve bekletilir. Uygulama süresi 20-30 dakikadır.

‘Whirlpool-Girdap banyosu’ uygulaması; akut dönemden başlayarak her

dönemde kullanılabilir. Suyun ısısı 36-48 derece arasında değişir. Uygulama süresi genelde 20 dakikadır. Özellikle spor yaralanmalarından sonra eklem hareket alanının artırılmasında son derece etkilidir. Tazyikli su ve hava ile birlikte uygulandığından masaj yapıcı etkisi de vardır.

‘Zıt Banyolar’ın uygulanması; kas spazmını azaltmada, damarların

daralmasını gevşemesini  sağlayarak ödemin çözülmesinde kullanılır. Özellikle el ve ayaklarda kullanımı için uygundur. Zıt banyoda refleks hiperemi oluşturmak için ekstremite 40-43°C ile ısıtılır ve sonrasında 15-20°C ile soğutulur. Biri soğuk diğeri sıcak olmak üzere iki kap ile uygulanır. Uygulama süresi ortalama 30 dakikadır.

‘Fluidoterapi’ uygulaması ise kuru hava tedavisi esasına dayanmaktadır.

Özellikle üst uzuvlar için uygundur ve ağrının azaltılmasında etkilidir. Ceviz kabukları veya mısır tohumları gibi organik maddelerin toz haline getirilip sıcak hava ile püskürtülmesi esasına dayanmaktadır. Organik maddeler ısının vücuda geçişini sağlamakta aynı zamandada uyarılma ve basınç oluşturmaktadır. Daha yüksek vücut ısılarına ulaşılabilir. Isı 45.6-47.8°C arasındadır ve uygulama süresi 20-30 dakikadır.

Isı-Işık-Hidroterapi Uygulama Laboratuvarı, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerinin, hasta ile iletişim kurmak, değerlendirmek, tedavi için yerleştirmek, pozisyonlamak, bilgilendirmek gibi temel becerileri, grup çalışması olarak uyguladıkları laboratuvardır.

120 m2’ lik alana sahip olan Isı-Işık- Hidroterapi salonundaki yataklarda ve bağlantılı ıslak zemin ve lavaboların olduğu bölümde, öğrenciler sıcak ve soğuk tedavi ajanlarını kullanmayı ve yüzeyel ısı uygulamaları konusunda klinik karar verme deneyimi edinirler.

Fizyoterapinin bu ilk uygulamalı derslerinde, anatomi laboratuvarındaki maketlerden yararlanılarak fonksiyonel anatomi, yarı olimpik yüzme havuzumuzdan yararlanılarak akuatik fizyoterapi olanakları da değerlendirilir.

Envanter Listesi

Isı-Işık-Hidroterapi Uygulama Laboratuvarı 120 m2 alana sahiptir. Bu alanda teorik ve pratik uygulamalar bir arada yapılmaktadır. Pratik uygulamalarda ihtiyaç duyulan ıslak zemin alanı, bu laboratuvar ile iç içi konumlandırılmış olan 20 m2’ lik alan ile sağlanmaktadır. Bilindiği üzere teorik bilgilerin ardından yapılan pratik uygulamalar öğrenmeyi pekiştirmektedir. Ve bu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri için olmazsa olmaz bir kıstastır. Bu laboratuvar ortamında yapılan uygulamalar ile sözü edilen bu kıstas sağlanmış olur.

Isı-Işık-Hidroterapi Uygulama Laboratuvarı’nda bulunan malzeme listesi aşağıdaki gibidir.

Sıra No Malzeme Adı Adet
1 h/p/Cosmos Para Graphics Koşu Bandı COS101198 1 adet