Elektrofiziksel Ajanlar - Terapötik Egzersiz - Manuel Terapi Laboratuvarları

Hakkında

Fizyoterapi uygulamalarındaki temel bilgilerin beceriyle birleştirildiği, çok amaçlı bir laboratuvardır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencilerinin, kas iskelet sisteminin ayrıntılı olarak ölçüm ve değerlendirmesini yapabilmesinde, kas kısalıkları, güçsüzlükleri, postür bozuklukları gibi durumlarda, gerekli tedavi yaklaşımlarını uygulayabilmesinde kullanılmaktadır. Bu yaklaşımların temelini, manuel uygulamalar, alçak, orta ve yüksek frekanslı elektriksel akımlar ve tedavi hareketleri oluşturmaktadır.

Elektroterapi elektriksel akımların manyetik, kimyasal, mekanik ve termal etkileri nedeniyle tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Elektrofiziksel ajanlar, fizik tedavide kullanılan farklı tedavi edici etkilere sahip elektriksel akımlar ve derin ısı tedavilerini kapsamaktadır. Elektrik akımları tiplerine göre çoğunlukla felç olan kas gruplarında kas kuvvetini yerine getirmek veya mevcut kas gücünü arttırmak, kan dolaşımını hızlandırmak, ödemi azaltmak, sakatlanan bölgedeki doku yenilenmesini sağlamak ve ağrıyı azaltmak gibi amaçlarla tedavide kullanılmaktadır. Derin sıcak tedavisi ise dışarıdan uygulanan enerjinin (elektrik enerjisi) uygulandığı bölgede ısıya çevrilmesiyle doku ısısının yükseltilmesidir. Yüksek enerjili ışınlar doku tarafından emilir ve bu enerji ısıya dönüştürülür. Dalga boyu yüksek olan ışınların emilimi yüzeyel olduğundan daha az enerji verirler. Dalga boyu kısa olanların ise daha büyük tedavi edici etkileri vardır. Derin sıcak tedavisinin fizyolojik etkileri uygulanan bölgede ve uzak dokularda oluşur. Lokal etkiler artan ısı nedeniyle hücre fonksiyonlarının hızlanmasıdır. Uzak dokulardaki etkiler ise iskelet kasındaki gevşeme nedeniyle kas spazmında azalma ve refleks vazodilatasyondur.

Elektrofiziksel Ajanlar Laboratuvarımızda derin ısı ajanları olarak ultrason, diatermi cihazları; Elektroterapi ajanları olarak galvanik, faradik, diadinami, tens, interferansiyel akımların cihazları bulunmakta ve öğrencilerimize teorik olarak özellikleri, pratik olarak uygulamaları hasta örnekleri ile anlatılmaktadır.

Terapötik egzersizler, fiziksel engellilik oluşturan sorunların önlenmesi veya tedavisi amacıyla kişinin hareketliliğini sağlamaya yönelik ve kişinin fonksiyonlarında artışın hedeflendiği egzersizlerdir. Bu egzersizlerin hedefleri arasında bireyin hareketliliğini, esnekliğini, kas kuvvetini, dayanıklılığını, koordinasyonunu ve becerisini geliştirmek yer almaktadır. Bu amaçları gerçekleştirmeye yönelik laboratuarımızda öğrencilerimize eklem hareket açıklığı egzersizleri (pasif, aktif yardımlı, aktif, dirençli), germe ve gevşeme egzersizleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri (izometrik, izotonik, eksantrik, konsantrik),  dayanıklılık egzersizleri, denge ve koordinasyon egzersizlerini detaylı olarak öğretmekteyiz.

Manuel terapi, herhangi bir cihaz ya da makineye kullanmaksızın sadece elle uygulanan bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide uygulayıcılar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için bölgedeki eklemleri manipüle etmek ve kas dokusunda baskı yapmak için yalnızca ellerini kullanırlar. Manuel terapi, bazı kas-iskelet yapısında yeterli hareket kabiliyeti ve hareket alanı olmayan eklem rahatsızlıkları olan kişilerin tedavisinde yardımcı olabilir. Bu rahatsızlıklar kişide ağrı ve işlev, duruş ve hareket değişikliğine neden olabilir. Manuel fizik tedavi, hastanın acı çekmeden daha doğal hareket etmesini sağlamak için eklemlerin hareketliliği kuvvetlendirmek ve kas gerginliğini azaltmak için kullanılır. Manuel terapi; sakroilyak eklem disfonksiyonu, kronik bel ağrısı, yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı, sırt kası gerginliği gibi eklem sorunları ve bağ çekilmelerinin tedavisinde kişilere rahatlama sağlayabilir. Manuel fizik tedavi teknikleri çeşitli uygulamaları içerir. Masaj da dahil olmak üzere yumuşak doku ve kaslara basınç uygulanır. Uygulanan bu basınç kasları rahatlatır, dolaşımı artırır, hasarlı dokuyu parçalamaya yardımcı olur ve yumuşak dokulardaki ağrıyı azaltır. Farklı hızlarda (yavaştan hızlıya) hareketler içeren mobilizasyon / manipülasyon yöntemi kemik ve eklemleri bükmek, çekmek veya kuvveti itmek (hafiften kuvvetliye) ve germek için kullanılır.

Manipülasyon ve mobilizasyon deneyim ve becerilerinin geliştirilmesi için bol uygulama yapılması mesleki bir gerekliliktir. Biz de gerek teorik derslerimizde gerekse pratik derslerimizde hasta örnekleri üzerinden öğrencilerimizin bilgi ve becerilerine yönelik çalışmaları laboratuarımızda yürütmekteyiz. Fizyoterapide kullanılan modern elektroterapi cihazlarının yanı sıra, rehabilitasyonda fizyoterapist tarafından uygulanan nörofizyolojik tedavi yaklaşımları da bu laboratuvarda tekrarlanarak, öğrenciler gerçek klinik ortam için hazırlanmaktadır.

Envanter Listesi

Birbirinin ayrılmaz parçası olan bu üç alan uygulamaları 113 m2 geniş bir alanda yapılmaktadır. Bu laboratuvarlar hem derslik hem de uygulama alanı olarak kullanılmaktadır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün teorik ve pratik dersleri birbirinin içerisinde, birbirlerini tamamlayıcı niteliğinde ayrılmaz bir bütünü oluştururlar.


Bu laboratuvarda bulunan malzeme listesi aşağıdaki gibidir. 

Sıra No Malzeme Adı Adet
1 Chattanooga Tru Trac Traction Unit 1 adet
2 Chattanooga  Intelect Kombine Elektroterapi-27335 1 adet
3 Chattanooga Vakum Enterferansiyel 2 adet
4 Teknofil Deri Direnci Ölçüm Cihazı 1 adet
5 ASW Magnetoterapi Cihazı 1 adet
6 Cosmed Pony FX MID/MEP Spirometri Cihazı  1 adet
7 Cosmed Pony FX Spirometri Cihazı  1 adet
8 Stroke Rehabilitasyon Cihazı 1 adet
9 Algometri Cihazı 1 adet
10 EMS Swiss DolorClast Master ESWT Cihazı 1 adet
11 Slimline Brightview Negatoskop Cihazı 1 adet
12 Baseline Dijital İnklinometre 12-1057 1 adet
13 Refleks Çekici 1 adet
14 Postur Analiz Aynası 1 adet
15 Ahşap Muayene Yatağı 3 adet
16 Metal Muayene Yatağı 6 adet
17 Paravan 3'lü 5 adet
18 Basamak 9 adet
19 Tahta Tabure 1 adet
20 Üçgen Egzersiz Yastığı  1 adet
21 Küp Egzersiz Yastığı  2 adet
22 Silindir Egzersiz Yastığı-Küçük Boy 4 adet
23 Silindir Egzersiz Yastığı-İnce 1 adet
24 Büyük Rulo Yastık 5 adet
25 Dumble  - 0,5 kg 1 adet
26 Dumble  - 1 kg 2 adet
27 Dumble - 3 kg 2 adet
28 Dumble  - 4 kg 2 adet
29 Dumble - 5 kg 1 adet
30 Kum Torbası-0,5 kg 2 adet
31 Kum Torbası-1 kg 3 adet
32 Kum Torbası-2 kg 2 adet
33 Kum Torbası-3 kg 2 adet
34 Denge Tahtası-Siyah 1 adet
35 Thera-Band Progressive  El Egzersiz Seti 1 set (6 adet)
36 Egzersiz Matı-Yeşil  2 adet 
37 Egzersiz Matı-Kırmızı   2 adet 
38 Egzersiz Süngeri-Turuncu 4 adet
39 Plates Topu- XL (Ø= max 75 cm) Ekstra Büyük Boy-Mavi Renk 1 adet
40 Plates Topu- L (Ø= max 65 cm)  Büyük Boy-Yeşil Renk 1 adet
41 Plates Topu- M (Ø= max 55 cm) Orta Boy-Kırmızı Renk 1 adet
42 Plates Topu- S (Ø= max 45 cm) Küçük Boy-Sarı Renk 1 adet
43 Yastık 6 adet
44 Havlu 3 adet
45 Çarşaf 6 adet
46  Kinosiology Tape 5cmx5m 18 adet
47 Bandaj Malzemeleri Her birinden
en az 5 kutu
48 Parmak Bandajları 5 Kutu
49 Pamuk 3 paket
50 Pudra 2 adet
51 Vazelin 5 adet
52 Bebe yağı 1 adet
53 Ultrason Jeli 10 adet