BİLGİ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu’nun kanser tedavisinde hidrojel sistem geliştirmeyi amaçlayan projesine TÜBİTAK desteği

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu’nun Dr. Öğr. Üyesi Ali Deniz Dalgıç danışmanlığında geliştirdiği “Brassica oleracea L. var. viridis L.’ten Ayrıştırılan Doğal Antikanser Ajan Sülforafan Yüklü Çift Katmanlı PVA-Aljinat Hidrojelin Meme Kanseri Hücre Hattı MCF-7 Üzerindeki Etkisi” adlı projesi TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Yenilikçi bir yaklaşım sunan proje, tümör alım operasyonları sonrası çoğunlukla tümörün çevresinde kalan ve kanserin tekrar nüksetmesine sebep olan kanserli hücrelerin temizlenmesi için yara bölgesine yerleştirilecek anti-kanser ajan içeren hidrojel sitemi geliştirilmesini amaçlıyor. Kara lahana olarak bilinen,  Brassica oleracea L. var. viridis L.  türünden elde edilen anti-kanser ajan, oluşturulacak hidrojel sistemine hapsedilecek ve sistemin etkinliği meme kanseri hücre hattı üzerinde in vitro olarak incelenecek. Oluşturulan etkin madde taşıyan hidrojeller, tümör alım operasyonu sonrası etkili lokal anti-kanser ajan salımı yapabilen sistemlerin gelişmesine katkı sağlayacak.