BİLGİ "Kültür Politikası ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü” kuruldu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin “Kültür Politikası ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü” kurmak üzere yaptığı başvuru, 2017 Aralık ayında UNESCO Paris tarafından kabul edildi ve 21 Mart 2018 tarihinde de Rektörlük ve UNESCO Genel Direktörlüğü arasında anlaşma imzalandı. Kürsü BİLGİ’nin ilk, Türkiye’nin 11. UNESCO Kürsüsü olma özelliğini taşıyor.

Disiplinlerarası nitelik taşıyan kürsü, kültür (ve sanat) yönetimi ve politikası alanında, Sanat ve Kültür Yönetimi Lisans, Kültür Yönetimi Yüksek Lisans ve Kültür Politikaları ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte, bu alanda bugüne kadar, Üniversitemiz içinde yürütülen bilimsel faaliyetlerin gelişmesine önemli bir katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda kürsü;
• Uluslararası kültürel işbirliğini artırmak ve diyaloğu geliştirmek üzere bu alanda ülkemizde ve uluslararası kültür kurumları arasında var olan çalışmalara katkıda bulunmayı
• Kültürel ifadelerin çeşitliliğini korumak ve geliştirmek üzere başta kültür endüstrileri olmak üzere paydaşlar ve sivil toplum arasında uluslararası işbirliğini geliştiren çalışmalar yapmayı
• Katılımcı kültür politikaları yapılmasını sağlamak üzere kapasite geliştirme çalışmaları yapmayı ve bu alanda var olan uluslararası ağı desteklemeyi
• UNESCO ile olduğu gibi benzer alanlarda çalışan UNESCO kürsüleriyle de işbirliği yapmayı
• Kültür politikası ve kültürel Diplomasi alanındaki araştırma faaliyetlerinin yayılımını ve paylaşımını arttırmayı hedeflemektedir.

Projenin hazırlanmasına önayak olan BİLGİ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serhan Ada, kurulan UNESCO Kürsüsü’nün BİLGİ’nin uluslararası akademik ortamdaki başarılarına bir yenisini eklediğini belirtti. Doç. Dr. Ada, “Kültür politikaları alanında yaptığımız çalışmaları ulusal ve uluslararası ölçekte geliştirerek sürdürmek ve ülkemiz için yeni sayılabilecek kültürel diplomasi alanında akademik çalışmalara katkıda bulunmak üzere bu yeni unvanın eşsiz imkânlar sunacağı kanısındayız” dedi.

UNESCO Kürsüsü unvanı için başvuru süreci, Türkiye’den T.C. Dışişleri Bakanlığı, Yayıncılar Birliği (YAY-BİR), Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), İzmir Akdeniz Akademisi ile yurtdışından da Almanya Hildesheim Üniversitesi,  Belgrad Sanatlar Üniversitesi gibi akademik kurumların katkılarıyla tamamlandı. Süreçte, merkezi Beyrut’ta bulunan Mawred Al Thaqafi ile Kazablanka’daki Racines gibi çeşitli kültür STK’larının destekleri ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun olumlu görüşleri de alındı.