Reactable Projesi: Kadıköy'de Sanatın Anatomisi

güncelleme: yayınlama:

Araştır / Öğren / Paylaş

Tarih: 22 Mayıs-5 Haziran 2013 
Yer: Asfalt Sanat Galerisi, Bahariye/Kadıköy

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Lisans Programı'nın proje dersleri olan ART 311-312 kapsamında, BİLGİ öğrencileri İstanbul’daki yeni bir bölgenin sanat haritasını çıkaracaklar.

«React’able»1 Projesi: Kadıköy'de Sanatın Anatomisi
Artık Kadıköy’ün bir sanat haritası var. Farklı nesnelerin özel olarak üretilmiş bir masa üzerinde birleşmesi sonucunda müzik yapılabilmesini sağlayan Reactable’dan esinlenen proje, Kadıköy sanat ortamının ilişkilerini, iletişimlerini ve etkileşimlerini ortaya çıkarılacağı bir platform oluşturmayı hedefliyor. 

Neden Kadıköy?
Devamlılığı olan Reactable projesinde her yıl, İstanbul’daki yeni bir bölgenin sanat haritası çıkarılacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri, ilk harita için Kadıköy’ün seçilmesinin nedenini şu şekilde özetliyorlar: “İstanbul Avrupa Yakası’nda yoğunlaşmış olan kültür ortamlarından biraz uzaklaşıp Kadıköy’deki canlı ve üretken sanat ortamlarının keşfedilmesi, incelenmesi gerektiğini düşünüyorduk, bu nedenle işe Anadolu yakasındaki mekânlardan başladık.” 

Kadıköy’ün farklı işlevlere sahip sanat ortamlarının iletişim kurması, işbirliği ağlarının güçlenmesi ve ortak hareket etme kabiliyetinin gelişmesi de platformun önemli hedefleri arasında. 

Platform genç katılımcılar için profesyonel ve mesleki anlamda bir basamak oluştururken, sınır ve taraf belirlemeden sanat ortamındaki eksikleri ve gerekliliklerinin araştırıp ortaya çıkarılması ve paylaşılması misyonunu üstleniyor. 

İletişim:
Hazal Gözde Yüksel (İletişim Sorumlusu):  0542 503 45 60 /  hazalgozdeyuksel@gmail.com
Tuna Çilingir (İletişim Sorumlusu):  0531 452 78 99 /  cilingirtuna@hotmail.com

Reactable:
Reactable, müziği somut ve görsel bir deneyime dönüştüren dijital bir enstrümandır. ‘Tepki veren’, ‘karşılık gösteren’ anlamlarıyla bir metafor olarak seçilen Reactable, İstanbul sanat ortamında var olan farklı mekanizmalar arasındaki ilişki, iletişim ve etkileşimlerin ortaya çıkarılacağı bir arayüz olarak tasarlanan sürdürülebilir bir projedir. Proje, İstanbul’da sanat eğitimi sürecinden sanat piyasası olgusuna dek ‘tanıma / araştırma / paylaşma / bellek oluşturma’ alanlarının yaratılmasına yöneliktir. Her yıl farklı bir bölge ele alınarak, belirlenen başlıklar altında söyleşi, tartışma ve üretimlerin kayıt altına alınması ve sergilenmesi etkinliklerini içerir. Röportajlar, araştırma dokümanları, yazılı ve görsel materyallerden oluşan arşivin sergi formatında paylaşıldığı proje ile katılımcı, paylaşımcı ve sürdürülebilir olabilmesi doğrultusunda kültür sanat alanında kamusal davranışın geliştirilebilmesi amaçlanmaktadır.

Proje Danışmanı:  Derya Yücel, Göknur Gündoğan
Proje Koordinatörü: Kübra Coşgun, Soli Goldştayn
Proje Yürütücüsü:ART 311-312 Class

Ayk Şahsuvaroğlu 
Ayşe Işık 
Ayşe Aycan Arıcan 
Bilge Akgün 
Demet Müge Toplutepe 
Eyüp Emre Uçaray 
Feyza Fazlıoğlu 
Hadika Beliz Kavadar 
Hazal Gözde Yüksel 
Jacopo Drogo 
Kübra Coşgun 
Mehmet Güler 
Miray Bilgin 
Nihan Dalbeler 
Nurgül Şensöz 
Sabrina Karg 
Sol Goldştayn 
Tuna Çilingir 
Vera Mitrani 
Yağmur Simge Kapalıel