Çocuklarla Bilim Buluşmaları

güncelleme: yayınlama:

8-11 yaş grubu çocuklar için, bilim insanlarıyla keyifli ve interaktif buluşmalar

Tarihler: 25-26 Nisan / 2-3 Mayıs / 13-25 Mayıs 2014
Yer: santralistanbul Kampüsü

Çocuklarla Bilim Buluşmaları, İnformel Eğitim – çocukistanbul’un, 2013-14 döneminde ZOOM Kindermuseum (Viyana Çocuk Müzesi) ile birlikte partner olarak katıldığı ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen 18 aylık “SiS Catalyst Mentoring Associates” programı kapsamında geliştirilmiştir.

Önümüzdeki yıllarda devam edecek olan program, farklı bilim alanlarından bilim insanları ile çocukları ve aileleri bir araya getirerek, çocukların bilim ve bilim insanlarını daha yakından tanımalarını, çocuklar dahil olmak üzere toplumun geniş kesimlerinin bilim ve bilimsel gelişmeler alanında aktif katılımcılar olmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Duygularımıza Yolculuk
Yrd. Doç. Dr. Murat Paker
13 Mayıs, Salı (okul grupları için) / Saat: 10.30-12.00 / Yer: E1-301
25 Mayıs, Pazar (aileler için) Saat: 11.00-12.30 / Yer: E1-305

“Sırf sen bir çay kaşığının duygusal zenginliğine sahipsin diye, sanma ki hepimiz öyleyiz.” dedi Hermione, tüy kalemini yeniden eline alarak…
Harry Potter Zümrüdüanka Yoldaşlığı – 21. Bölüm

Hiç bu kadar sinirlenmemiştim; kalbim küt küt atıyor…. O kadar heyecanlıyım ki, ilk kez bir uçağa bineceğim. Sanki midem uçuşan kelebeklerle dolu… Bunu yapmamalıydım, çok utandım ! Yüzüm kıpkırmızı oldu… Bugün çok mutluyum, dün gece hiç uyuyamadım… Gecenin ortasında sokaktan gelen sesleri duyduğumda çok korktum, nefesim kesildi…

Her gün bu ve benzeri daha pek çok duygumuzdan söz ederiz. Duygularımız günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası.

Kaşlarımız kalktığı ve gözlerimiz açıldığı zaman hangi duygumuzu ifade ederiz? Ya ağzımızı büzüştürüp, kaşlarımızı düşürdüğümüz zaman? Yüzlerimizdeki daha pek çok ifadeyi “okuyarak”, beden dilimizi gözleyerek bu bilmeceyi çözmeyi öğreniyoruz. Çocuklar, aynı zamanda bir psikoterapist olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Paker ile birlikte bu bilmeceyi çözüyor, duygularımızı daha yakından tanıyarak duygularımız ile ilgili yeni şeyler keşfediyorlar.

Rezervasyon:
Hafta içi konferanslar okul grupları için saat 10.30 – 12.00 arası, hafta sonu konferanslar aileleriyle birlikte çocuklar için saat 11.00-12.30 arasında gerçekleştirilmektedir.

Katılım ücretsiz olup, rezervasyon yapılması gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için: 
www.cocukistanbul.org
info@cocukistanbul.org 
(0212) 311 78 35 - (0212) 311 77 03

TAMAMLANANLAR:

Yıldızlar Konuşuyor
Prof. Dr. Ali Alpar
2 Mayıs, Cuma (okul grupları için) / Saat: 10.30-12.00 / Yer: ÇSM-403
3 Mayıs, Cumartesi (aileler için)  Saat: 11.00-12.30 / Yer: ÇSM-202

Evrende neler var? Gezegenler, yıldızlar, galaksiler, kara delikler…

Geceleri gökyüzüne baktığımızda binlerce yıldız görürüz. Hiç bu yıldızları saymayı denediniz mi? Sadece bizim galaksimiz Samanyolu’nda milyarlarca yıldız var. Güneş, bunlardan sadece biri. Yıldız nedir?  Yıldızlar bizden ne kadar uzakta? Gökyüzündeki yıldızlar neden düşmez? Yıldızlar da dünyamız gibi dönerler mi? En hızlı dönen yıldızlar hangileri? Yıldızlar da doğar, büyür ve ölürler mi?  Yeryüzünden baktığımızda hepsi birbirine benzeyen yıldızlar birbirine benzer mi, birbirlerinden farklı mı? Siz hiç yıldızların sesini duydunuz mu, duymak ister misiniz?

Geceleri çok güzel gözüken ve gökyüzünden bize göz kırpan yıldızların tam olarak ne olduklarını ve bu ilginç soruların cevaplarını çocuklar,  Sabancı Üniversitesi Astrofizik Bölümü öğretim üyesi, Türk Astronomi Derneği ve Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. M. Ali Alpar ile birlikte keşfediyorlar


Burun Bilir
Doç. Dr. Uygar Tazebay 
25 Nisan, Cuma (okul grupları için) / Saat: 10.30-12.00 / Yer: ÇSM-403
26 Nisan, Cumartesi (aileler için) / 
Saat: 11.00-12.30 / Yer: Enerji Müzesi, Seminer Salonu

Burada bir şey kokuyor... Taze pişmiş ekmek ya da kurabiye, parfüm, gül gibi güzel kokuları, çöp, kirli çoraplar, bozulmuş yemek gibi kötü kokuları, yanık kokusu, gaz kokusu gibi tehlikeli kokuları, bütün bu kokuları burnumuz biliyor. Ama nasıl?

Kokular arasındaki bu farklılıkları burnumuz nasıl biliyor? Koku ne işimize yarıyor? Ya koku duyumuz olmasaydı ne olurdu? Hayvanların koku alma duyuları ile insanlarınki aynı mı? Cinsiyetler arasında farklılıklarımız var mı? Kokular ve anılarımız arasında ilişki var mı? Koku duyusu olmayan insanlar var mı?

Bu interaktif konferansta çocuklar bir yandan birer koku dedektifi olurken, diğer yandan en güçlü duyularımızdan birini, koku alma duyusunu daha yakından tanıyor, bu soruların cevaplarını Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi ve Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Uygar Tazebay’dan öğrenerek koku duyumuzu onunla birlikte keşfediyorlar.