Düşünce Özgürlüğü için 9.İstanbul Buluşması

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 24-25 Mayıs 2014 Cumartesi
Saat: 9.30-18.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, E1-301

Bu etkinlik, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Şeffaflık Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir.

Simültane çeviri yapılacaktır. 


DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE ŞEFFAFLIK

PROGRAM:

24 Mayıs 2014, Cumartesi

09:30  AÇIŞ KONUŞMALARI
Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House), Andrew Gardner (a.i.), Nathalie Losekoot (Article 19), Eugene Schoulgin (Uluslararası PEN), Emma Sinclair Webb (HRW), Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
video mesajları: Johann Bihr (RSF), Annie Game (IFEX), Dunja Mijatovic (AGİT),  Joel Simon (CPJ),  J. C. Weliamuna (Transparency International)

10:30 TANIKLIKLAR-1: Türkiye’den tanık ifadeleri

11:15 Kahve arası

11:30 PANEL-1: ŞEFFAFLIK ve İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Prof. Dr. Yaman Akdeniz (Moderatör, İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Sevi Fırat  (Şeffaflık Derneği)
Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim Derneği)

12:30  PANEL-2: KAMUDA ŞEFFAFLIK
Hıfzı Deveci (Kamu Yönetimi Uzmanı, Danışman)
Gönenç Gürkaynak (Avukat)  
Fikret Toksöz (Moderatör, Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetişim Danışmanı)

13:30  Yemek arası

14:45 TANIKLIKLAR-2 : Türkiye’den tanık  ifadeleri

15:30 PANEL-3: MEDYA ve SOSYAL MEDYA’nın Rolü 
Ercan İpekçi (Gazeteci)
Turgay Olcayto (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı)
Erol Önderoğlu (Moderatör, Bianet, Sınır Tanımayan Gazeteciler Temsilcisi)
Deniz Zeyrek (Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi)

16:30  Kahve arası

16:45 PANEL- 4: SOMA ve TÜRKİYE’DE ŞEFFAFLIK 
Doç. Dr. Aziz Çelik (Kocaeli Üniversitesi)
Murat Dinçer (Avukat, Helsinki Yurttaşlar ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi)
Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (Moderatör, İstanbul Bilgi Üniversitesi)

25 Mayıs 2014, Pazar

14:00 TÜRKİYE DIŞARIDAN NE KADAR ŞEFFAF GÖRÜNÜYOR?
Video: Geoffrey King’in mesajı (CPJ/ Gazetecileri Koruma Örgütü) 
Nathalie Losekoot (Article 19, Kıdemli Müdür)
William Nygaard (Yayıncı, Norveç PEN Başkanı)
Eugene Schoulgin  (Uluslararası PEN, 2. Başkan)

15:00 DÜNYANIN ÖZGÜRLÜK HARİTASI (Freedom House Raporu)
Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House, Yönetici editör)
Nevşin Mengü (Moderatör, CNNTÜRK)            

16: 00 Kahve arası

16:15 VIDEO KONFERANS 
Prof. Noam Chomsky (MIT Massachusetts Teknoloji Enstitüsü- ABD) Şanar Yurdatapan (Moderatör, Düşünce Suçu!?na Karşı Girişim)

17:15 DÜŞÜNCE SUÇLARI MÜZESİ’nin açılışı
Prof. Noam Chomsky (MIT Massachusetts Teknoloji Enstitüsü- ABD)

Program sunumu: Çağlar Çabuk

1. İstanbul Buluşması nedir?

İlki 1997 yılında yapılan Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşmaları, bu alanda çalışan tüm uluslararası kurumların (Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme, Freedom House, Uluslararası PEN, Article 19, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası Yayıncılar Birliği, Gazetecileri Koruma Komitesi vs.) sürekli katılımı ile sürdürülen bir çalışma. 2003’ten bu yana her iki yılda bir tekrarlanan İstanbul Buluşmaları, her yıl Cenevre’de yapılan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nu saymazsak -ki saymayalım, o devletlerarası bir şey- ifade özgürlüğü alanında tek ‘’sürekli’’ uluslararası toplantı..

Geçmişi için: http://www.antenna-tr.org/sites.aspx?SiteID=52&mod=article&cID=593&ID=2363) 

2. Bu yıl kimler buluşuyor?

KONUKLARIMIZ (Soyadına göre Alfabetik) 

Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House-Özgürlük Evi): Dr. Karlekar, dünya çapında medya özgürlüğü eğilimlerini izleyerek yıllık bir endeksin hazırlanmasını sağlayan Freedom House’un Basın Özgürlüğü Proje Direktörü. Endeksin hazırlanması için araştırma, derecelendirme ve editoryal süreçleri koordine etmenin yanısıra birçok ülkenin raporunun yazarı. IFEX (Uluslararası İfade Özgürlüğü Değişimi) başta olmak üzere,  birçok Basın Özgürlüğü etkinliğinde kurumunu o temsil ediyor.

Andrew Gardner (a.i.-Uluslararası Af Örgütü): Birleşik Krallık vatandaşı olan Gardner, York Üniversitesi’nde Politika öğrenimi gördükten sonra, Essex Üniversitesi’nde de Uluslararası İnsan Hakları Hukuku konusunda master yaptı. Mayıs 2007’den beri Uluslararası Af Örgütü’nde Türkiye raportörü olarak, özellikle ifade özgürlüğü, işkence, cezasızlık ve sığınma hakkının ihlali konularına odaklı olarak çalışıyor. 

Nathalie Losekoot (Article 19-Madde 19): 19. Madde, 1987’de Londra’da kurulan ve adını İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. Maddesinden* alan uluslararası bir ifade özgürlüğü örgütü. Losekoot Article 19’de ‘’Senior Programme Officer-Europe/Kıdemli Program Yetkilisi – Avrupa’’ olarak görev yapmakta.

William Nygaard (Norveç PEN): Norveçli yayıncı ve insan hakları aktivisti. 2010 yılına kadar, ailesine ait olan Norveç’in 2. Büyük yayınevi Aschehoug’un Yönetim Kurulu Başkanıydı. 1987-1990 yılları arasında Norveç Yayıncılar Birliği Başkanlığı da yapan Nygaard Norveç Dil ve Edebiyat Akademisi üyesi, 1994 Fritt Ord ödülü sahibi ve 2010 yılında Norveç resmi radyo-TV kurumu NRK yönetim kurulu başkanı seçildi. Nygaard, şu anda Norveç PEN’in başkanlığını yürütüyor.

 Eugene Schoulgin (International PEN-Uluslararası PEN): 1941 yılında; Oslo'da doğdu. Romanları İsveççe, Rusça, Almanca, Türkçe ve Arnavutça’ya çevrildi. 2000 – 2004 yılları arasında Uluslararası PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi başkanlığı, 2007 – 2010 yılları arasında da Uluslararası PEN Uluslararası Sekreterliği yaptı. Şu anda Uluslararası PEN 2. Başkanı.

Emma Sinclair Webb (HRW-İnsan Hakları İzleme Örgütü): Londra’daki Birkbeck koleji ve Cambridge Üniversitesinde eğitim gören Sinclair Webb 2003–2007 arasında Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye araştırmacısı olarak çalıştı. 2007’den bu yana İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye raportörü.

* İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi-Madde 19: Herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak; düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kılar.

3. Paneller

İki gün boyunca dört panelimiz ve  iki söyleşimiz var. Paneller:
1. Şeffaflık ve ifade Özgürlüğü
2. Kamuda şeffaflık
3. Medya ve Sosyal Medya’nın rolü
4. Soma ve Türkiye’de Şeffaflık
Söyleşilerde ise yabancı konuklarımız, Türkiye’nin dünyadan nasıl göründüğünü anlatacaklar. 

4. Tanıklıklar

Ülkemizde yaşanan ifade özgürlüğü ihlalleri örnekleri yan yana getirilip sergilendiğinde kendimiz bile şaşıyoruz ortaya çıkan manzaraya. İki bölüm halinde, farklı konulardaki ihlalleri önce videolardan izleyeceğiz, ardından tanıkları gelip kısacık ifadelerini verecekler. Kitap satmaktan hapse mahkum edilen  iki bebek annesinden, TBMM oturumunu İnternetten yayınlayan milletvekiline kadar en az bir düzine mağdur, Türkiye’nin giderek bozulan siciline tanıklık ediyorlar.

5. Prof. Noam Chomsky

Baş destekçilerimiz sevgili Prof. Chomsky, 25 Mayıs 16:15’ten itibaren Internet’ten bize bağlanacak, görüşlerini açıklayacak, konuşma sonunda salondan ileteceğimiz soruları yanıtlayacak ve daha sonra da Düşünce Suçları Müzesi’nin açılışını yapacak.

6. Düşünce Suçları(!?) Müzesi

Bu konuda, böyle bir sanal müze Dünyada ilk, ama son olmayacağını umuyoruz. Internet’te hazırlanan bu sanal müzeyi gene Internet üstünden Prof. Chomsky açacak. Müzenin yapısı bitmiş durumda ama içi kısmen dolu.  Müze, giderek ve herkesin katkılarıyla dolacak ve geliştirilecek. Elinizde müzelik belge, bilgi ve malzeme varsa hiç korkmayın, yok olup gitmeyecek. Maddenin ve enerjinin sakınımı kanunlarına bir yenisini ekleyeceğiz hep birlikte: ‘’Anıların Sakınımı’’. Yapılan hiçbir zulüm, yaşanan hiçbir utanç saklı kalmayacak. İyi, ya da kötü deneylerimizi, acı yada tatlı anılarımızı oldukları gibi, yaşandıkları gibi armağan edeceğiz geleceğe.