idLab Açılışı

güncelleme: yayınlama:

Engineering Reloaded

Tarih: 12 Şubat 2015, Perşembe
Saat: 16.00-18.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, E3

Açılış Konuşmaları: 
Prof. Dr. Ata Akın (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi)
Prof. Dr. M. Remzi Sanver (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Rektör)
Rifat Sarıcaoğlu ((İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mütevelli Heyet Başkanı)
Hakan Üstünberk (Üstünberk Holding, CEO)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerine daha iyi bir altyapı kazandırabilmek için bir inovasyon labı (idLab) kuruldu. Multidisipliner çalışma ve deneysel öğrenimi teşvik eden bir fikir yuvası ve sanayi ile işbirliği yapan bir yapı olan idLAb, öğrencilere iletişim, tasarım, iş geliştirme, takım çalışması, vb. becerileri kazandıracak.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nin yeni binasında, Üstünberk Holding sponsorluğunda kurulan tasarım, deneyim ve hayalgücünü bir araya getiren idLab ve 3Dlab açılışına tüm BİLGİliler davetlidir.


"İyi mühendisin dört tanımı var. Birincisi, tutkulu olacak; kendini adamalı. Bunu sürdürmenin yolunu bulmak lazım. Genelde eğitimimiz bu tür bir tutkuyu desteklemiyor. İkincisi, endüstriyel konularda da bilgi ve beceri sahibi olması gerekiyor. Üçüncüsü, temel bilgilerin haricinde sosyal becerilerinin olmasıdır. Mühendislerin artık iletişim becerilerinin de kuvvetli olması gerekiyor. Mühendislik interdisipliner bir alan ve artık yaratıcı tasarımın öne çıktığı bir alan olmaya başladı. Dördüncüsü de, tasarımı algılayabilen, malzemeyi doğru kullanan bir mühendis yetiştirmemiz lazım geldiği konusudur. Bu ihtiyaç olan geleceğin mühendisi tanımı. 

Eğitimimiz şu anda bir kutu. Bu kutu derslerden oluşur ve bu dersler akredite eden kurumlar tarafından oluşturulmuştur. "Ne kadar iyi eğitim" dedikleri zaman biz diyoruz ki "eğitimimiz şu şu kurumlar tarafından sertifikalandırılmıştır". 

 Mühendisler çoğunlukla yalnız çalışıyorlar ve eğitiliyorlar. Takım halinde çalışmayı öğretmek gerekiyor. Çünkü iş hayatında farklı branşlarla birlikte çalışabilmesi lazım. Bir fikir etrafında farklı disiplinden insanlarla çalışabilmesi lazım diye düşündük. Bunun için bir lab oluşturduk. Bu aşamaları yaşatan, mentorlarla desteklenen bir yapı oluşturduk. Şirketlerden sevdiğimiz, saydığımız ve bu işe gönül verdiğini bildiğimiz uzman kişileri toplamaya çalıştık. Buna bir isim verdik; inovasyon ve hayal lab'i olarak. Workshopların yapılabileceği, uzmanların gelip mentorluk verebileceği, seminer ve bilgi panellerinin verilebileceği, öğrencilerin takım olarak çalışabileceği, gerçek hayat projelerinin şirketlerin projelerinin çalışabileceği bir alan kurduk. 

Burada tek şey istiyoruz; 'iyi mühendis' yetiştirmek istiyoruz. Akademik kadronun da mentorluk yapmasını istiyoruz ama fakülte hocalarımızın üzerine yük bindirerek değil. Zira bugünkü üniversite sanayi işbirliği hocaların üzerine çok yük yüklüyor. Şirketler özellikle lisans ve fikri haklarla ilgili çok sıkıntı yaşıyorlar eğitim kurumlarıyla. Bu baskıyı da kaldırmak istiyoruz. Burası bilginin üretildiği bir yer. Elbirliği ile tek amacımız olması lazım: bilgiyi üreten kişilerin buluşturulması. 

Neler yapmayı planlıyoruz?

- Derslerin içersinde pratik uygulamaların yapılacağı, projelerin takımlar halinde işleneceği bir yapı kurgulamak istiyoruz.
- Gerek eğitimde yaşanan değişimleri gerek iş ve akademik dünyamızda faydalı olacak araçları hem öğrencilerimiz hem de akademik kadromuz tarafından derslere entegre edilerek veya bağımsız labler içersinde verebilmek istiyoruz.
- Firmalarla bağımsız projeler yürütebilmek ve araştırma hedeflerinde yardımcı olmak istiyoruz. 
- Öğrencilerin projelerini geliştirebilecekleri, multidisipliner takımlar halinde çalışacakları fiziksel bir alan yaratmak istiyoruz. "