Dante, Garibaldi ve Donizetti'den Bugüne

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 2 Şubat 2015, Pazartesi
Saat: 9.30-16.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi-Seminer Odası

"Dante, Garibaldi ve Donizetti'den Bugüne" başlıklı kültür, sanat ve düşünce etkinliği, Türkiye ve İtalya arasında uzun yıllardan bu yana var olan, düşünsel, kültürel ve sanatsal etkileşimlere yeni bir bakış açısı getirmek amacıyla düzenlenmekte. Etkinlik kapsamında, Dante Alighieri’nin özellikle 19. yüzyıldan günümüze kadar birçok seçkin aydına ilham kaynağı olan “İlahi Komedya” (Divina Commedia) eserine farklı bir bakış açısı sunan “Dante’nin Gizemi” (Il Mistero di Dante - L’Altro Film) filminin Türkiye’deki ilk gösterimi yapılacak. Başta filmin yönetmeni Louis Nero ve filmde yer alan birçok oyuncuyla birlikte katılacağı etkinliğe İtalya’dan ve Türkiye’den birçok akademisyen, sanatçı ve düşün insanı konuşmacı ve konuk olarak katılıyor. Uzun yıllardan bu yana sürdürdüğü Dante araştırmalarını yakın zamanda bir kitapta toplayarak yayıma hazırlayan Dr. Mustafa Tolay’ın yanı sıra, Onur Kutnak, Beyoğlu’nda bulunan Garibaldi Evi’nin restorasyon ve renovasyon çalışmalarını yürütmekte olan Dr. Sedat Bornovalı, Kadir İrfan Yalın, Arkeoloji ve Sanat Yayınları’ndan Nezih Başgelen ve İtalya’dan Prof. Luigi Pruneti sunularıyla katkıda bulunacaklar. “Dante ile Sanat ve Düşünce”, “Garibaldi Evi”, “Osmanlı Sarayı’nın İtalyan Müzisyenleri” ve “İstanbul’da Bir Cenova Kolonisi” konuları derinlemesine incelenecek.

Ayrıca etkinlik kapsamında bir de fotoğraf sergisi yer almakta. Dr. Mustafa Tolay’ın çeşitli dönemlerde yaptığı İtalya seyahatleri sırasında kadrajına giren Dante, Leonardo ve Garibaldi konulu fotoğrafları görebilirsiniz. 

Bu sergiden elde edilen gelir engelli çocuklar için harcanacak. Sergi, 2 - 12 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Neden Dante?
Bugün Avrupa Birliği’ni oluşturan düşünce sisteminin temel kavramı olarak “laiklik” ve bu kavramın doğuş noktası olarak görülen Dante Alighieri, aynı zamanda, sanatı ve fikirleriyle Ortaçağ’ı sonlandıran “Rönesans” akımının da başlangıcı olarak kabul edilmekte. Etkinlik kapsamında, başta “İlahi Komedya” (Divina Commedia) olmak üzere Dante’nin eserlerinin sadece edebi yönüyle değil, ezoterizmin bakış açısıyla incelenecek. Bu noktadan hareketle, Dante’nin başlattığı aydınlanmanın, yüzyıllar sonra bu topraklarda yaşadıkları dönemlerde verdikleri eserler ile ışık veren Garibaldi ve Donizetti Paşa ve birçoklarını daha yakından tanıma fırsatı bulunabilir.

Tamamen bağımsız bir organizasyonla bir araya gelen düzenleme komitesi; Dr. Mustafa Tolay, Kadir İrfan Yalın, Onur Kutnak ve Dr. Sedat Bornovalı’dan oluşuyor. 

Program ve ayrınıtılı bilgi için tıklayınız.

İletişim:
Kadir İrfan Yalın / irfanyalin@gmail.com / 0532 445 25 75
Dr. Mustafa Tolay / drmtolay@gmail.com / 0532 266 46 28