DECOL Bulaşan Bedenler Ağ Siyaseti Seminerleri-1

güncelleme: yayınlama:

Demokratik ve Muhalif Bir Finansal Sistem Yaratmak Mümkün mü?

Tarih: 9 Ekim 2015, Cuma
Saat: 18.30
Yer: Akbank Sanat Beyoğlu

Konuşmacı: Brett Scott

Etkinlik, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle; İstanbul Teknik Üniversitesi, Winchester School of Art/University of Southampton ve Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenmektedir.

Finans sektörü, gerçek yüzünü göstermeyişi ve çoğunluk için yabancılaştırıcı imajıyla biliniyor. Kitleler, ya gizlilik ve gizleme üzerinden ya da kendine has bir jargon ve anlaşılmazlık kisvesiyle finansal sistemlerin nasıl işlediğini ve paranın nasıl hareket ettiğini anlamakta güçlük çekiyor. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan, küresel finansın gizli dünyasını görünür kılmak için hazırlanmış bir dizi heyecan verici projeden söz etmek mümkün. Brett Scott, gazeteci, aktivist ve eski bir türev piyasaları brokerı olarak Akbank Sanat’ta gerçekleştireceği konuşması kapsamında, açık veri haritalama ve fotoğrafçılıktan, bilgisayar oyunları ve dijital sanat enstalasyonlarına varan örneklemleriyle, finans sektörünün peçesini sıyıracak farklı yaklaşımları ele alacak. 

Etkinlik tüm ilgililere açık olup katılım ücretsizdir. Davetiyeler seminer günü 17.30’dan sonra Akbank Sanat / Beyoğlu danışma noktasından alınabilir. 

Kürasyon: Dr. Ebru Yetişkin (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Daha fazla bilgi için: http://www.academy.decol.tv/

http://on.fb.me/1OJ4Ht5

BRETT SCOTT KİMDİR? 
The Heretic’s Guide to Global Finance: Hacking the Future of Money adlı ilk kitabını 2013 yılında Pluto Press aracılığıyla yayınlayan Scott, finansal reform, alternatif para birimleri, P2P ekonomi sistemleri ile ilgileniyor. Şirket şeffaflığı ve finansal avukatlık konularında da Action Aid, OpenOil ve MoveYourMoney UK gibi çeşitli sivil toplum örgütü, sanatçı ve öğrenci gruplarıyla çalışmalarına devam ediyor. The Guardian, New Scientist, Wired Dergisi ve CNN.com’da finansal aktivizmle ilgili yazılar yazan Brett Scott, BBC ve Arte kanallarında finansal reform ve kriptolu para birimi hakkında yorumculuk yapıyor. University of the Arts London’da iktidar ve tasarım üzerine verilen bir dersin asistanlığını yapan ve aynı zamanda London School of Financial Arts’da alternatif finans hakkında atölye çalışmaları düzenleyen Scott, Finance Innovation Lab ve Brixton Pound Danışman Kurulu üyesi olarak da faaliyetlerini sürdürüyor.  
Finans sektörünü oluşturan ağları antropoloji, hacker etiği, ve Kendin-Yap (D.I.Y-Do it yourself) gibi içerikler çerçevesinde inceleyen Scott, gerilla finansın ve aktivist girişimciliğin nasıl yapılabileceğiyle ilgili bir araştırma yürütüyor. Belli başlı finans oyuncularını, onların sistemlerini ve finansal araçlarını inovatif aktivizm yoluyla keşfederek kendi muhalif serbest yatırım fonunu oluşturmak gibi alternatifler sunarak daha demokratik bir finansal sistem inşa etmeyi hedefliyor.
Kitabı için: http: //suitpossum.blogspot.com/p/the-heretics-guide.html 

DECOL Hakkında:
Türkiye’nin ilk dijital sanat kooperatifi olan DECOL(Digital Experience Collective), tüm dijital araçları entegre bir şekilde kullanarak sanatsal ürünler, eserler ve deneyimler yaratan, bunları sergileyen ve performe eden, iş ve eğlence dünyasında etkin şekilde kullanılacak hale dönüştüren bir oluşum. Kendisini yeni medya organizması olarak tanımlayan DECOL, teknoloji yoluyla kitlelere bulaşarak enfeksiyon yaratma amacıyla hareket eder.

DECOL, dijital ortamda üretim yapan sanatçılar, tasarımcılar ve yöneticiler için; yeni üretim modellerinde mecbur oldukları çok disiplinli çalışma ortamı yaratarak,  üretim, teknolojik altyapı, karşılıklı öğrenme gibi konularda destekler. Emek ve kalite odaklı mali yönetim sistemi, online karar alma mekanizması, online çalışma ortamı gibi yeniliklerle tasarımcılar için çığır açan, bünyesine yeni katılacak genlerle evrim geçiren, organik bir yönetim modeli tasarladı ve tasarımcıların hizmetine sundu.

https://www.facebook.com/decollectivist?fref=ts

 www.decol.tv

DECOL ACADEMY: 
DECOL, dijital sanatları iş dünyasıyla entegre ederek elde ettiği gelirden ayırdığı bütçeyle, genç potansiyelleri bu alanda eğitmek, teknik imkanlar sağlayarak sektörün çarklarından bağımsız çalışabilmelerini sağlamak ve enerjilerini kendi organizmasına aktarmak için eğitici nitelikte seminer, kurs, workshop, sergi gibi etkinlikler düzenlemekte. Bu amaçla 2016 yılında DECOL Academy'i yarattı.