güncelleme: yayınlama:

Konferans: "Orta Doğu’da Değişen Güç Dinamikleri: Demokrasi ve Çoğulculuğa İlişkin Beklentiler"

Konferans: "Orta Doğu’da Değişen Güç Dinamikleri: Demokrasi ve Çoğulculuğa İlişkin Beklentiler"

Shifting Power Dynamics in the Middle East: Prospects for Democracy and Pluralism

Konuşmacı: Prof. Safwan Masri (Columbia Üniversitesi Küresel Merkezler ve Küresel Gelişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı)

Tarih: 30 Nisan 2019 
Saat: 13.30-15.30 
Yer: santralistanbul Kampüsü, E1-202  

Konferans İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından Columbia Global Centers Istanbul işbirliğiyle düzenlenmektedir. 

düzenlenmektedir.

Konferans dili İngilizcedir.

“Arap Baharı” olarak adlandırılan olaylar, uzun süredir inanılan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin demokratikleşmeye karşı bağışıklık sahibi olduğu inancına bir meydan okuma olarak ortaya çıktı.

Tunus ve Mısır'daki seçimler, Ürdün ve Fas'ta seçim reformları ve Libya’da hissedilen demokratik geçiş, gözlemcileri çoğulculuk ve demokrasinin, bölge genelinde milyonlarca insanın ulaşabileceği kavramlar olduğu konusunda iyimserliğe itti. Ancak Mısır, Mübarek’inkinden daha baskıcı olan askeri bir diktatörlüğün sancılarını çekmesi üzerine bu umutlar da parçalandı; Libya, Suriye ve Yemen’in uzun süren iç savaşlarla karışması da; Arap Baharı’nın çevre ülkelerindeki reformlarının en iyi ihtimalle  yüzeysel olduğunun kanıtıydı.

Sudan’da Omar Al Bashir’in  ve Cezayir’de Abdelaziz Bouteflika’nın iktidardan el çektirilmesi üzerine duyulan heyecan, eski rejimlerin dirilişi ve devletlerin ordularının devlet işlerine müdahale etmesiyle azaldı. Sadece Tunus, bir başarı öyküsü, bir umut ve ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bu arada, “petrodollar” destekli Riyad, Abu Dabi ve Doha; Kahire, Şam ve Bağdat gibi tarihi çekim merkezlerinin yerlerini aldılar ve bölge genelindeki nüfuzu ve etkiyi ele geçirmek için yarışıyorlar.

Bu konuşmada, Profesör Safwan Masri, son bölgesel olayları, bölgedeki toplumların demokrasi ve çoğulculuk beklentilerini ve bölgesel ve küresel aktörlerin liderlik boşluğunu doldurmak için nasıl mücadele ettiklerini tartışacak.


Prof. Safwan Masri:
Safwan M. Masri, Columbia Üniversitesi'nde Küresel Merkezler ve Küresel Gelişimden Sorumlu Başkan Yardımcılığı ve Columbia Uluslararası ve Halkla İlişkiler Okulu’nda (SIPA) kıdemli araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır. Arap dünyasında eğitim ve çağdaş jeopolitik ve toplum üzerine olan çalışmaları; din, eğitim, toplum ve politika arasındaki tarihi, post-kolonyal dinamikleri anlamaya odaklanıyor. Kendisi, Tunus'un, Arap Baharı'ndan demokratik bir devlet olarak çıkan tek ülke olmasının nedenini inceleyen “Tunus: Bir Arap Anomalisi” (Columbia University Press, 2017) adlı kitabın da yazarıdır. Kitap, the Financial Times, Le Monde, Foreign Policy, Foreign Affairs ve the Journal of Democracy dahil olmak üzere bir dizi medya kuruluşunda olumlu yorumlar ile anıldı. Eğitim ve güncel olaylar üzerine yazdığı makaleler, Financial Times, Huffington Post, The Hill ve Times Higher Education'da yer aldı.

Kendisi ayrıca, Dış Politika Derneği onursal üyesi ve Dünya Orta Doğu Araştırmaları Uluslararası Danışma Konseyi (WOCMES) üyesidir.


Görseller