güncelleme: yayınlama:

Sergi: Materiality&Interiority: “Bozcaada’da Sürdürülebilir Morfolojiler Peşinde”

Sergi: Materiality&Interiority: “Bozcaada’da Sürdürülebilir Morfolojiler Peşinde”

Tarih: 10-13 Ekim 2019
Yer: Bozcaada, Çanakkale

Sergi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlileri Deniz Tümerdem, Burcu Gülmen ile araştırma görevlisi Hilal Menlioğlu tarafından geçtiğimiz yıl BİLGİ İç Mimarlık Bölümü’nde yürütülen malzeme odaklı tasarım stüdyosu ‘Materiality & Interiority’ çalışmalarını sunuyor. İlki BİLGİ Mimarlık Fakültesi’nde 2018’de gerçekleşen sergi, bu yıl Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) kapsamında Bozcaada’da ziyarete açık olacak. 
 
Geleneksel tasarım süreçlerindeki form-strüktür-malzeme sıralamasını ters-yüz ederek malzeme ve materyaliteyi tasarım sürecindeki ana etmen olarak yeniden kurgulasak neler olurdu? (Oxman,2010)1 sorusundan yola çıkan malzeme odaklı tasarım stüdyosunda malzeme deneylerinden elde edilen bulgularla birebir ölçekte biyokompozit malzeme sistemleri araştırılıyor. Bozcaada’nın jeomorfolojik özellikleri, yerel malzeme ve mimarisi, enerji kaynakları, flora ve faunası ve adanın en önemli tarımsal faaliyeti olan bağcılığa odaklanan öğrencilerin; limitli kaynakları olan adanın kültürel ve doğal çevresi için sürdürülebilir yaklaşım geliştirebilmeleri hedeflenmiştir. 

Ön proje çalışmalarını içeren bu sergi, Bozcaada kart seti, malzeme avı ve biyokompozit malzeme denemelerinden oluşuyor.
Bozcaada kart seti, Bozcaada üzerine yapılan ön araştırmalar sonucu elde edilen bulgu ve belgelerden oluşuyor. Ele alınan konular: tarih, arazi kullanımı, mimari, şarap üretimi, jeomorfoloji, toprak & iklim, bitkiler/flora & su, hayvanlar/fauna, balıkçılık, geçmiş/anlatılar. Malzeme avı, adada yer alan malzeme ve kaynakların küçük bir koleksiyonunu sunuyor. Biyokompozit malzeme sistemleri, adanın sürdürülebilir malzeme kaynakları olarak ele alınan: deniz eriştesi (Posidonia oceanica), kil, üzüm posası, kamışlar, atıklar ile yapılan malzeme deneyleriyle geliştirildi. Biyoplastik, Bozcaada kağıdı ve çeşitli biyokompozit türleri sergi seçkisinde yer almaktadır.

BIFED 18 ile eş zamanlı gerçekleştirilen alan gezisinde proje katılımcıları ile Bozcaada’da bulundukları süre zarfında çalıştaylar ve malzeme avları gerçekleştirildi. Tüm katılımcılara açık olan Bozcaada deniz eriştesinden ekolojik kağıt yapımı atölyesi sonucunda ada sahillerinden toplanan deniz eriştelerinin kaynatılarak bir seri işlemden geçirilmesiyle ada kağıdı üretildi. Sergide; bu çalıştay sonrası deniz eriştesinin biyokompozit malzeme olarak potansiyellerini araştıran projeler de incelenebilir.

Yürütücüler: Deniz Tümerdem, Burcu Gülmen ve Arş. Gör. Hilal Menlioğlu
Ekip:
Aslı Bozkurt, Begüm Saka, Berşah Özbakır, Burcu Özgen, Büşra Aydın, Doruk Tellioğlu, Gül Koçak, Gülşah Aydın, İlknur Gündoğdu, Işınsu Kaya, Merve Ceren Minder, Neslişah Topal, Öykü Özal, Öykü Uysal, Öykü Hazal Erdoğan, Öykü Türkan Didinir, Rümeysa Gündoğdu, Tuğçe Kaya, Yağmur Tuna 
Teşekkürler:  Ethem Özgüven, Petra Holzer Özgüven ve BIFED ekibi, Bozcaada Belediyesi ve başkanı Hakan Can Yılmaz, Miskin Atölye, Onur Güleç, Barış Muratoğlu, İlkay Muratoğlu, Pavli Bozcaada, Sayfiye Atölye, Aral Kasaba

1 Oxman, N. (2010), Structuring Materiality: Design Fabrication of Heterogeneous Materials. Archit Design, 80: 78-85. doi:10.1002/ad.1110  

Proje instagram hesabı: @materiality_interiority

Görseller