BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü - Yeni Evcil(l)ik Halleri // Mobilya Meselesi

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nün bu dönemki mobilya stüdyosu çıktılarının bir kısmı Mimarlık Fakültesi Binası’nda bir kısmı da SALT Galata'da sergileniyor.

Yeni Evcil(l)ik Halleri

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde Yrd. Doç. Dr. Avşar Gürpınar, Araş. Gör. Görkem Özdemir ve Tasarımcı Adnan Serbest yürütücülüğünde 2015-16 Bahar döneminde gerçekleşen ‘Yeni Evcil(l)ik’ konulu mobilya tasarım stüdyosunun çıktılarından seçilen altı farklı mobilya 20-26 Haziran 2016 tarihlerinde SALT Galata’ya sergilenecek. Ziyaretçilerin kullanımına açık olacak mobilyaların kullanıcı deneyimi de öğrenciler tarafından belgelenecek. Projenin diğer çıktıları da santralistanbul Kampüsü’nde farklı konfigürasyonlar halinde ve kullanılabilir bir şekilde sergileniyor.

Yeni Evcil(l)ik Halleri projesi, 36m2'lik bir yaşam alanı içerisinde ev hayatının yeniden düşünülerek bu hayata karşılık gelecek mobilyanın bir ürün değil bir kavram olarak, en geniş anlamı ile değerlendirilmesini ve tasarlanmasını amaçlar.

Mobilya; konvansiyonel arketipler yerine, en genel anlamı ile ‘işlev sunucu’ (fr. fourniture) ya da ‘hareket ettirilebilen barınma mekanı nesnesi’ (lat. mobile) olarak ele alındığında forma ve işleve dair gerçek olasılıklarını ortaya çıkarır. Sadece faydacı bir bakış üzerinden tanımlanmayan tasarım ihtiyaçları, tasarımcının kategorik/paradigmatik sıkışmalardan kurtularak, profesyonelliğin alışılagelmiş ritüellerinden ve kolay formüllerinden kaçabilmesine olanak sağlar. Bu da daha özgür ve özgün bir tasarlama etkinliğinin fiziksel ve düşünsel alanının genişletir.

Bu proje, tasarımda konvansiyonel araç ve yöntemlerin ötesine geçerek, İstanbul’da bir arada var olabilmeye devam eden endüstri öncesi, endüstriyel ve endüstri sonrası üretim pratiklerinden faydalanan bütüncül bir anlayış üzerine kurulmuştur. Mobilyanın mekan ile ve her ikisinin de kentteki/evdeki, güncel ve gündelik yaşam pratikleri bağlamında ele alınmasıyla, spekülatif bir ev hali, tüm mobilya ve diğer elemanları ile kolektif bir çalışma üzerinden şekillenecektir. Proje, araştırma, tasarım, üretim ve kurulum olmak üzere 4 ana fazdan oluşmaktadır.

Öğrenciler

Arad Kris Suna // Cem Örgen // Derya Akdemir // Ecem Aksoy // Elif Cansu Kayıkçı // Esra Tokat // Günbike Erdemir // İkra Kılıç // İlkem Ege Sözbilir // Işıl Terzioğlu // İzel Demirhan // Gökberk Günday // Mert Çetin // Mertcan Avcı // Nur Horsanalı // Nur Seda Şahin // Pelin Işlak // Selin Işıldar // Sena Ortaç // Tufan İşcan // Utkan Kanberoğlu // Yağmur Kocaman