Project’03 : Kısa Devre

güncelleme: yayınlama:

- ArtHere - Robotik Hayaller - Taşeron -

İletişim kavramında temel öğeler, kaynak (gönderici), alıcı (hedef) ve ileti (mesaj) olarak tanımlanır ve iletişim, dil, imge, simge, jest/mimik gibi göstergeler aracılığıyla ortaya çıkar. Genel geçer tanımında iletişim, tıpkı bir elektrik devresinin işleyişinde olduğu gibi iletilmek istenen bilginin/mesajın bir kaynaktan diğerin aktarılma sürecidir. İletişim ve ifadede akış ve sürekliliğin kesintiye uğradığı durumlarda ne olur? Günümüzde sanatın da barındırdığı iddia edilen iletişim işlevinin olanak ve olasılıkları nedir? İletişim ve sanat arasındaki ilişkinin mahiyeti nedir? İletişimin mümkünlüğü ortak birikimlere ilişkin göstergelerse, ortaklıkların kaybolduğu durumlarda kısa devreler yaşanmaz mı? 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür ve Sanat Yönetimi Programı ART 311-312 kapsamında tasarlanan “Kısa Devre” başlıklı bu proje, Arthere, Robotik Hayaller ve Taşeron sanatçı inisiyatiflerinin bir araya geleceği bir etkinlik olarak tasarlanmıştır. Sergide yer alan sanatçı grupları, güncel üretim biçimleri içinde alternatif duruşlarını paylaşmak amacıyla bir araya geleceklerdir.

Genellemelerin, statükoların, normların devreye girdiği bir sistemde çeşitlilik, farklılık ve alternatif arayışının canlı kalmasına ihtiyaç vardır. Eleştirel sanat sahasının direncini ve gücünü besleyen, sanat aracılığı ile yeni farkındalıklar, yeni eleştirellikler ve yeni sosyalleşme biçimlerinin yaratılmasına yönelik yeni stratejiler üzerine düşünmek, belki de kısa devreler yaratmak gerekir. Bu anlamda, “Kısa Devre” başlıklı projenin amacı, sanatın kendine özgü doğasına dair birbirinden farklı kolektif ifadelerin paylaşılması, sanat, hayat, gündelik ve güncel kaygılar üzerine bir anlam arayışı, geçici ama etkili bir temas, beklenmedik bir karşılaşma olarak belirmektedir.

- ArtHere

Başlangıçta, İstanbul’a yerleşmek üzere ülkelerinden ayrıldıktan sonra çalışma alanına ulaşmakta zorluk çeken Suriyeli sanatçılar tarafından Suriyeli sanatçılar için kurulan arthere, savaştan ve politik rekabetten uzakta bir sanatsal yaratı alanıdır.

Sanatçıların işlerini geliştirebilecekleri ve sergileyebilecekleri, fakat aynı zamanda kafe işleterek ve atölyeler, gösterimler ve performanslar düzenleyerek,  geçimlerini sağlayabilecekleri bir alandır. Aynı zamanda sanat yönetim programı, ihtisas, sanatçı temsilciliği ve sanatla ilgili başka aktiviteleri de içerir.

-Robotik Hayaller

Robotik Hayaller 2011 yılında Periferi Kolektif'in Ubik Project başlıklı disiplinler arası sergi ve etkinliklerinde bir performans ile yan yana gelen Can Batukan, Rafet Arslan ve Anıl Çelik çalışmalarına birlikte devam etmektedir.

Robotik Hayaller; gerçeküstü ile bilimkurgunun birleştiği tinsel noktada yan yana gelmiş ve sesten gürültüye, ortak düş evrenlerini birleştirmiş bir üçlüdür. Robotik Hayaller; ses ile ilgili uğraşını aynı zamanda yarattığı düşsel dünyanın öyküleri ve imgeleri ile birleştirmek ister. Robotik Hayaller'in pratiği çeşitli kayıtlar, sahne performanslar ve görsel çalışmalar ile iç içe geçip devam etmektedir. Grup Industrial Fest (2013-Ghetto) ve Demonition Fest (2013-Babylon) adlı festivale katılım yanında, birçok farklı konser pratiğine imzasını atmıştır. Şimdiye kadar iki adet kaset yayınlayan Robotik Hayaller şu an ilk albümlerinin mix sürecini sürdürmektedir.

-Taşeron

Taşeron, 2016 yılında Şahin Domin ve Osman Nuri İyem tarafından başlatılan bağımsız bir sanatçı inisiyatifidir. Yer ve yön bulma çabasında ortak söylemleri olan, alanında etkin ve genç sanatçıları bir araya getirir. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası platformlarda tanınmış usta sanatçıların da onlara destek olmasından, yol göstermesinden mutluluk duyar. Sanatın tek branşı üzerinden değil, her sanatçının kendini ifade etmeyi seçtiği alan üzerinden üretimi destekler; bir araya gelen farklı sanatçıların üretimlerinden disiplinler arası projeler doğar. Taşeron’un projeleri, içinde bulunduğu coğrafyanın ve dünyanın sorunlarını dert edinen, sanatsal üretiminde evrensel estetik kaygılardan vazgeçmeyen, kendi coğrafyasının kültürel ve estetik birikimiyle harmanlayarak sunan herkese açıktır. 

*ART311-312:
Sanat ve Kültür Yönetimi Programı, Derya Yücel koordinatörlüğündeki “Sergi Projesi ve Uygulaması” dersi, 2016-2017 Proje Ekibi; Sedef Akalın, Ecem Akça, Reyyan Fatma Akça, Nadin Akıncı, Şeminur Bayrak, Pelin Bayram, Polen Buse Çokçok, Dikris Dülgeryan, Kardelen Erkmen, Zeynep Naz Günsal, Ecem Gür, Aysu Reyyan Karacalar, Büşra Karadağ, Cemrehan Karakaş, Berna Kasap, Mert Kıratlı, Can Kirişçioğlu, İrem Melis Küçük, Cesi Küçükbarokas, Rüya Oktay, Meltem Nisa Özer, Yesemin Nur Öztürk, Seren Emine Suyabatmaz, Nur İrem Temeltaş, Berk Tuna, Tuğçe Uçar, Ece Yünlü, Nilüfer Nisan Berkol, Ayşe Alara Kazak, Marie Scheins, Juliane Seidel