güncelleme: yayınlama:

ELSA DTÖ Hukuku Dava Yarışması Avrupa Şampiyonu BİLGİ Takımı, Dünya Finalleri için Cenevre’de

ELSA DTÖ Hukuku Dava Yarışması Avrupa Şampiyonu BİLGİ Takımı, Dünya Finalleri için Cenevre’de

BİLGİ Hukuk Takımının başarısı, Türkiye’den bir Hukuk Fakültesi’nin ilk kez geçen yıl katıldığı Yarışma’da “Avrupa Bölge Birincisi” ve “Dünya İkincisi” olmasının ardından, Mart 2018'de ikinci kez katıldığı Yarışma’da “Avrupa Şampiyonluğu”nu yeniden elde etmesiyle perçinlendi. BİLGİ Hukuk Takımı şimdi 19-23 Haziran 2018 tarihlerinde Cenevre’de yapılacak Dünya Şampiyonası’nda yerini almaya hazırlanıyor. 

Son sınıf öğrencileri Bengüsu Güvendi, Yağmur Kaya, Mustafa Bilgin, Kemal Ünal ve Burak Bedük’ten oluşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımının katıldığı 16. ELSA emc² DTÖ Hukuku Farazi Mahkeme Yarışması, İtalya’nın Napoli kentinde gerçekleştirildi. Yarışmada ekibin akademik sorumluluğunu İstanbul Bilgi Üniversitesi Dünya Ticaret Örgütü Kürsüsü Başkanı ve Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (UTTHUAM) Direktörü Dr. Pınar Artıran üstlendi. 

Yarışma, takımların davalı ve davacı tarafları temsil ettiği kurgusal bir mahkemede argümanlarını Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası ticaret hukuku uzmanlarından oluşan jüri önünde sunduğu bir simülasyon şeklinde gerçekleşiyor.

Yarı finalde Amsterdam Üniversitesi ile yarışan BİLGİ’li öğrenciler, aralarında London School of Economics, Universite Paris Sorbonne, University of Edinburgh, University of Birmingham, University of Leiden, University of Moscow gibi seçkin üniversitelerin de bulunduğu 15 takım arasından sıyrılarak final turunda Leuven Katolik Üniversitesi’ni eleyerek Avrupa Bölge Şampiyonluğunu elde etti. BİLGİ Hukuk takımı ayrıca “En İyi Davacı Dilekçesi” ve “En İyi Davalı Dilekçesi" ödüllerinin de sahibi oldu. Bu çifte başarıyı taçlandıracak şekilde takım üyesi ve kaptanı Bengüsu Güvendi, final yarışmasında “En İyi Konuşmacı” ödülüne layık görüldü. 

Bengüsu Takımın başarısı ve kendi ödülü ile ilgili olarak şunları söyledi: “ELSA DTÖ Farazi Mahkeme Yarışması Hukuk Fakültesi eğitimimiz boyunca bizi en çok zorlayan, ama bir o kadar da kendimizi geliştirmemizi ve çok çalışarak uluslararası platformlarda dahil neleri başarabileceğimizi görmemizi sağlayan bir deneyim oldu. Bu Yarışma sayesinde sadece ulusal hukuk değil, uluslararası ticaret hukuku alanında da kendimizi yetiştirmeyi ve Dünya’nın en prestijli okullarında eğitim gören hukukçulardan hiç farkımız olmadığını hem kendimize, hem ülkemize, hem de Avrupa’ya kanıtlamış olduk. Dünya’da 16 yıllık bir yarışma ile desteklenen çok önemli bir hukuk disiplini olmasına rağmen, Türkiye’de şimdilik maalesef çok az uzman bulunan bu alanda Avrupa Şampiyonluğu elde ettiğimiz için Türk Hukuku’nun gelişimine de hizmet ettiğimizi düşünüyoruz. Bu önemli deneyim ve başarıya ulaşmamızın yolunu açan, bize yol gösteren ve Yarışmaya hazırlayan üniversitemizin DTÖ Kürsüsüne ve Başkanı değerli hocamız Pınar Artıran’a ne kadar teşekkür etsek az.” 

Takımın Akademik Sorumlusu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü ve Dünya Ticaret Örgütü Kürsüsü Başkanı Dr. Pınar Artıran ise BİLGİ Hukuk Fakültesi’nin ikinci kez katıldığı uluslararası nitelikteki bu yarışmada elde ettiği ikinci şampiyonluğun önemini vurguladı: “Takımımız, 2002 yılından beri ELSA Avrupa Hukuk Öğrencileri Birliği tarafından organize edilen ve Dünya Ticaret Örgütü ile AB ve ABD’nin belli başlı hukuk firmaları tarafından cömertçe desteklenen bu çok önemli ve saygın Farazi Mahkeme Yarışmasına katılımının ikinci senesinde yine çok büyük bir başarı elde etti. Bir akademik yıl boyunca son derece parlak öğrencilerden oluşan bir takımla çalışma şansına sahip olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Takımımızda yer alan öğrencilerimiz yalnızca davaya konu teşkil eden uyuşmazlığın inceliklerini büyük bir maharetle kavramakla kalmayıp, DTÖ sistemine kaynak teşkil eden ilkeleri ve DTÖ uyuşmazlıkların halli mekanizması içtihadına dair ciddi tartışma yapma ehliyetlerini de kanıtladılar. Öğrencilerimizin geceli, gündüzlü yoğun bir şekilde ve derslerini aksatmadan yürütmeye azami gayret gösterdikleri Yarışma hazırlıkları süresince ortaya koydukları takım ruhu, üstün azimleri ve görev bilinçleri, her türlü övgüye layık. Yarışmanın amacı, küresel düzlemde üniversitelerin uluslararası ticaret hukuku ve Dünya Ticaret Örgütü Uyuşmazlıkların Halli Mekanizmasına ilişkin bilgilerinin arttırılması ve aynı zamanda çok taraflı ticarete uzun vadede anlamlı bir katılım kapasitesinin sağlanması. Bu yılki dava konusu, ticaretin serbestleştirilmesi ve çevre korunmasına yönelik regülasyonların bir arada değerlendirildiği ve bu bağlamda ihraç mallarına dolaylı vergilerinin uygulanmaması, ürün etiketleme ve ilgili teknik düzenlemeler ve ihracata yönelik verilen teşvikler kapsamında serbest bölgelerin hukuki durumu ekseninde ele alıyor. Takımımız, bu yarışmada çok büyük bir zafer kazandı. Amerika, Asya Pasifik, Afrika ve iki Avrupa turu olmak üzere tüm dünyada yapılan 4 eleme turundan oluşan Yarışmada, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin de dahil olduğu en iyi 22 ekip, Haziran ayında Cenevre’de yapılacak Dünya Final karşılaşmalarına katılmaya hak kazandı. Geçen yılki Avrupa birinciliğimiz ve dünya ikinciliğimizden sonra gelen istikrarlı başarının göstergesi ikinci Avrupa birinciliğimizin ülkemiz adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve Dünya Finalleri’nde bu yıl da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Dünya Ticaret Örgütü tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne 2014 yılında verilen DTÖ Kürsüsü ünvanına istinaden ve Merkezimiz aracılığıyla Türkiye'de uluslararası ticaret konusunda teknik bilgi kapasitesi artırımı ve uzman yetiştirilmesini sağlama görevimizi yerine getirmeye kararlıyız" dedi.

Görseller