BİLGİ Mimarlık öğrencilerinin projeleri Architect@Work İstanbul’da

güncelleme: yayınlama:

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve teması mimari ve ahşap olan uluslararası ARCHITECT@WORK İstanbul etkinliği 23-24 Kasım 2018’de İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Etkinlikte İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici’nin koordinatörlüğünde yürütülen “Computation Based Basic Design Stüdyosu”nda BİLGİ Mimarlık birinci sınıf öğrencilerinin ürettiği Carapace ve Woodle projeleri de sergilenecek.

CARAPACE

Carapace, 2013 yılında Ece Abdioğlu, Ekin Arslan, Ece Emanetoğlu, Deniz Eskiçırak, İdil Işıksoy, Kübra Koyuncu, Elif Özüçağlıyan, Pelin Tatlıcı ve Eylül Utkan tarafından tasarlanıp santralistanbul’da bahçeye kurulan birinci sınıf ComputationBased_BasicDesign stüdyosu final projelerinden biridir. Carapace projesinde, kontrplak, üzerinde çalışma ve araştırma yapılacak malzeme olarak seçilmiştir. Projenin ilerleyen süreçlerinde malzeme 0.5mm’lik kayın su kontrası olarak kesinlik kazanmıştır. Temel amaç, seçilen malzemenin kapasitelerini anlamak ve onun en iyi davranışı göstereceği alt-parça ve üst-bütün, makroform denemeleri yaparak tasarım ve kurulumunu gerçekleştirmektir. Kontrplakların düzlemsel performanslarını en etkin şekilde kullanan hafif ve özgün bir tasarım+kurulum düşüncesi geliştirmektir. Projenin faklılaşan çokgenlerden oluşan kabukumsu geometrik çözümü hem malzeme performansını arttırmakta hem de koşullara göre değişebilen tasarım serbestiyeti kazandırmaktadır. Makroform içinde yükseldikçe içinde çokgen delikler oluşturulan parçalar hem strüktürü hafifletmekte hem de yağmur, kar altında performasını arttırmaktadır. Projeye, ayrıca farklı gölge kaliteleri de eklemektedir. Malzemeyi salt kendi olanakları dahilinde ele alan projede, detaylarda ikinci ek bir malzeme kullanılmamış, parçalar içiçe geçen bir kilit sistemi ile bir araya getirilmiştir. Tüm parçalar bir araya gelince yapı kendini kendi ağırlığıyla bu içiçe geçirme sistemi ve geometrisi ile kilitlemeyerek ayakta durmaktadır. Carapace, 129 üçgen yüzey ve yaklaşık 700 ‘eklem’ merkezi olarak birbirine kenetlenen, farklı yedigen, altıgen ve beşgen biçimlerden oluşmaktadır.

Carapace, aynı zamanda 16. Venedik Mimarlık Bienali’nde Global Art Affairs (GAA) tarafından düzenlenen Time, Space, Existence başlıklı paralel etkinliğin davetlisi olarak 26 Mayıs-25 Kasım 2018 tarihleri arasında Giardini bölgesi girişine yakın Marinaressa Gardens’da sergilenmek üzere tekrar üretilmiştir.

WODDLE

Woddle, 2015 yılında Kaan Hiçyılmaz, Özge Uzunyayla, Seray Nergiz,  Zeliha Öztürk, Gizem Aşıcı ve Elif Aydınlı tarafından tasarlanıp santralistanbul’da bahçeye kurulan birinci sınıf ComputationBased_BasicDesign stüdyosu final projelerinden biridir. Woodle, çeşitli insan postürlerini bir araya getiren, waffle birleşim tekniğiyle üretilmiş ahşap bir oturma birimidir. Bu birleşim tekniği malzemenin kendisinden başka herhangi bir birleşim elemanını gerektirmemektedir. Ve aynı zamanda iki boyutlu düz bir malzemeyi akışkanlaştırarak üç boyutlu bir forma evrilebilme avantajını sağlamaktadır. Torus geometrisinin biçiminin değiştirilmesiyle oluşturulan yekpare form, yer, çevre, kullanım ve materyal sorunsallarına da cevap vermektedir. Bu parametreleri içinde barındırırken, bir dış mekan mobilyası olarak Woddle, bulunduğu yere organik bir şekilde yerleşmektedir. Bunlara ek olarak, strüktürel denge ve konforu sağlamak amacıyla iki boyutlu ahşap yüzeyler üst kısımda yer yer boşaltılmış ve yalnızca bir düzlemi zemine 45° eğik vaziyette tasarlanmıştır. Woodle bütün bireysel ve toplu kullanımlara her zaman açıktır.

COMPUTATION BASED BASIC DESIGN STÜDYOSU hakkında

ARCHITECT@WORK İstanbul’da 23-24 Kasım 2018’de sergilenecek Carapace ve Woddle projesinin üretildiği birinci sınıf stüdyosu olan ComputationBased_BasicDesign stüdyosu üst-uç tasarım ve üretim teknolojlerini eğitime ilk yılından itibaren entegre etme amacındadır. En yakınımızda olanın doğasını anlayarak tasarlama-üretme anlayışını, güncel tasarım ve üretim teknolojileriyle bir araya getirerek eğitime ilk yıldan nasıl dahil edebiliriz sorusuyla, 2009 yılında Onur Yüce Gün ile beraber kurguladığımız stüdyo, aynı yıl BİLGİ Mimarlık’ın ilk yıl stüdyosu olarak hayata geçirilmiştir. Başladığı 2009 yılından itibaren stüdyo, konu üzerine çalışan genç akademisyenleri ve bu konuda uygulama alanında öncü mimarları bir araya getirerek, kendi büyüme, gelişme ve yürütülüş dinamiğini de kurmaya başlamıştır. Esnek, değişime açık ve kollektif bir yürütülüş olarak kurguladığımız bu stüdyo 8 yıldır 1:1 ölçekte ürünler vermekte.  Stüdyonun öncelikli amacı hesaplamalı tasarım-üretim teknolojileri anlama/sorgulama ve yaratıcı kullanabilme altyapısı kazandırmak; ve 1:1 ölçekte edinilen deneyim üzerinden gerçeklikle içiçe geçen yeni jenerasyon bir tasarım eğitimi ortamı kurmaktır. Stüdyonun hedefleri, ona paralel kurgulanan Mimari Geometri dersi ile mümkün olabilmektedir. Yazılım ortamları üzerinden kurgulanan ders, geometrik açılımların güncel teknolojilerin sağladığı olanaklarla tasarıma farklı bir boyutta araştırma ve sorgulama alanı sunduğunu aktarmaya çalışmaktır. Tasarım stüdyosu ile koordineli yürütülen hesaplamalı geometri egzersiz ve çalışmaları, öğrencilere hem tasarım için gerekli donanım ve teknik altyapıyı kazandırmakta hem de teknoloji destekli geometrik olasılıkların tasarımda nasıl yaratıcı bir zemin sunduğunu anlamalarına yardımcı olarak proje önerilerini farklı ufuklar açarak geliştirmelerine olanak vermektedir.  

Stüdyo ile ilgili daha detaylı bilgi için: http://www.archindid.bilgi.edu.tr/

Görseller