“Dünya Aşı Gününde Aşının Önemi ve Aşı Karşıtlığı Meselesi” etkinliği düzenlendi

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi, “Dünya Aşı Haftası” kapsamında aşının önemini vurgulamak amacıyla 28 Nisan 2020 tarihinde “Dünya Aşı Gününde Aşının Önemi ve Aşı Karşıtlığı Meselesi” başlıklı online bir etkinlik düzenledi.

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülden Çelik’in konuk olduğu etkinlik, BİLGİ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Uzman Biyolog Yasemin Öztürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşti. Etkinlikte bağışıklık ve türleri, aşı çeşitleri, aşının hazırlanması ve piyasaya sürülmesi sürecinde önem arz eden aşı güvenliği gibi konular ele alındı. Son zamanlarda giderek artan aşı karşıtlığı meselesinin de tartışıldığı etkinlikte aşı karşıtlığının yol açtığı sorunlara değinildi. Ayrıca kanser aşıları, çocukluk çağı aşıları, erişkin aşılanması, seyahat edenlere özel aşıların yanı sıra aşısı üzerinde en çok çalışılan HIV (AIDS etkeni olan virüs) ve Sars-CoV2 (Covid-19 etkeni olan Koronavirüs) hakkında bilgiler paylaşıldı.

Prof. Dr. Gülden Çelik, aşının önemine ilişkin “Önlenebilir enfeksiyon hastalıklarından korunmada elimizde çok kıymetli bir mücevher bulunmakta ve bunun değerini iyi bilmeliyiz” diye konuştu.

Uzman Biyolog Yasemin Öztürk ise aşının önemine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pandemisinde bir kez daha anladık ki enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede en etkili, en kolay ve en ucuz yol aşılanmak. Tüm dünyada büyük salgınlara ve ölümlere yol açan çiçek hastalığını aşı sayesinde dünya üzerinde eradike ettik. 1977 yılından bu yana hiç çiçek hastalığı görülmedi. Yine önemli bir enfeksiyon etkeni olan Poliovirus (Çocuk Felci hastalığı etkeni) aşılanma sayesinde ülkemizde en son 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür ve 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’yi ‘Polio’dan Arınmış Bölge’ ilan etmiştir. Bu kadar etkili bir yöntem maalesef ki son yıllarda artan aşı reddi nedeniyle tehlikeye düşmektedir. 2011 yılında 183 olan aşı reddi sayısı şimdilerde 40 bin dolaylarındadır ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bizler sağlıkçılar olarak bu bilginin yanlış olduğunu elimizdeki bilimsel verilerle kanıtlamalıyız, çünkü bu hepimizin meselesi.”

Sağlık Bakanlığı’nın Aşı Portalı Sitesi’ni ziyaret ederek aşı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

“Dünya Aşı Gününde Aşının Önemi ve Aşı Karşıtlığı Meselesi” etkinliğini izlemek için tıklayın.