Mezunlar

Gerek ulusal gerekse global kurumlarda görev alabilecek Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı mezunları, sağlık turizminden kongre turizmine kadar sektörün ihtiyaç duyduğu yönetici pozisyonlarında çalışabilirler. 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı mezunları oteller, tur operatörleri, kurvaziyer gemileri, havayolları, etkinlik şirketleri, eğlence tesisleri ve marinalar gibi çeşitli turizm ve otelcilik işletmelerinde yönetici adayı olmak üzere yetiştirilirler. Bununla birlikte, mezunlar farklı sektörler ve akademide de kariyer yapabilecekleri bir eğitim ve donanım sürecinden geçerler.  


BESTE ERGÜNOĞLU (2019 mezun adayı)
İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nden 2019 bahar döneminde mezun olacağım. Kariyer planımı belirlemekte, lisans eğitimim boyunca aldığım derslerin ve zorunlu stajlarımızın büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Üniversitemizin bizlere sunduğu eğitimler, kariyer günleri ve sektörden tecrübeli kişilerle birlikte çalışma imkânları kişisel gelişimim için önemli ölçüde katkı sağladı. Mentor programı sayesinde, farklı sektörlerden liderlerle tanışma, onların tecrübe ve bilgilerinden yararlanma fırsatı buldum ve çeşitli etkinliklerinde yer aldım. Son sınıfta yer alan bitirme projemiz kapsamında, bir arkadaşımızın hayata geçirmek istediği bir proje üzerinde çalışıyoruz. Böyle bir projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Akademik anlamda güçlü bir kadroya sahip olan BİLGİ mezunu olmanın ayrıcalığını, mezun olmadan hissediyorum. Bunu, son sınıftaki zorunlu stajımı yaptığım firmada çalışmaya devam ederek yaşıyorum.

Bundan 5 yıl sonra yine bu yazıyı yazıyor olsam, sizlere İstanbul Bilgi Üniversitesi’ni şöyle özetlerdim: “Kendinizi geliştirip, iyi bir kariyer planı yapabileceğiniz ama bunun yanında tüm dönemlerinizi sosyal anlamda da keyifli ve dolu dolu geçirebileceğiniz bir üniversite”. Hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biri olan İstanbul Bilgi Üniversitesi’ni seçmenin ve buradan mezun olmanın gururunu yaşıyorum.


FURKAN YAZICI (2019 mezun adayı)
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden 2019 bahar döneminde mezun olacağım. Bu kuruma Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’yle adım attım, fakat hayatın neler getireceğini hiç bir zaman bilemiyoruz. Şunu söylemeliyim ki, eğer İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde okuyorsanız kendinizi asla bir bölümle sınırlamamalısınız. Ben de kendimi sınırlamadım ve Sosyoloji Bölümü’nde yan dalımı tamamladım.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü, bana yönetim ve işletmeden, pazarlama ve ekonomiye kadar pek çok alanda ders alma fırsatı sundu. Özellikle vurgulamak istediğim bir diğer kazanımım ise, sunum teknikleridir. Bu teknikler, kendime olan özgüvenimi ve etkili sunum yapma becerimi arttırdı. Bu alandaki en büyük tecrübemin, ‘Gelir Yönetimi’ dersinin final sınavı kapsamında, yaklaşık 130 otelden gelen genel müdürün jüriliğinde gerçekleştirdiğimiz sunum olduğunu belirtmek istiyorum. Bunun dışında, üzerinde durmak istediğim bir başka husus da, staj imkânlarıdır. Türkiye’nin önde gelen kurumlarına rahatlıkla yerleşmenizi ve sektörle profesyonel bağlantılar kurmanızı sağlamaktadır.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, üniversitemin bana kazandırdığı disiplinlerarası geçişi destekleyen vizyonla, akademik alanda sürdürmek istediğim kariyerime, Felsefe yüksek lisans ve doktora programlarında devam etmeye karar verdim. Bu kararımda, İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki farklı bölümlerden ders alabilme kolaylığının büyük bir etkisi olduğunu söyleyebilirim.
Bu üniversiteye gelmeyi düşünenlere ya da yeni başlayanlara verebileceğim en güzel tavsiye şu olurdu: ‘Üniversitenizin size sunduğu imkânları sonuna kadar kullanın ve 4 yılın ardından geriye dönüp baktığınızda ‘gerçekten üniversitenin hakkını verdim’ cümlesini gönül rahatlığıyla kurabilin’.


INES SU ARİBİ (2019 mezun adayı)
İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nden 2019 bahar döneminde mezun olacağım. Kendi bölümüm dışında, Psikoloji Bölümü ile yan dal yapıyorum. Bölümün staj uygulaması kapsamında, Çırağan Palace Kempinski ve Ritz Carlton’da Önbüro, Satış&Pazarlama departmanlarında çalıştım. Bu kurumlarda çalışmak, bana uzun süren iş deneyimleri ve geniş bir network kazandırdı. Akademik dönemlerimiz boyunca sektörden ders veren hocalarımız ile kurduğumuz bağlar, ders dışında iş hayatında da bize yardımcı oldu ve çalıştığımız çoğu yerlerde onlarla beraber proje yürütme fırsatı bulduk. Yüksekokul olarak ders içeriklerindeki saha çalışmaları, case çalışmaları bizi adım adım iş hayatına yönlendirdi; ders içinde katıldığımız Mentor&Mentee programları sayesinde pek çok arkadaşım güçlü networkler kurdu ve istihdam edilme fırsatı yakaladı. Öte yandan, otelcilik teknolojilerinin bölümde ders olarak verilmesinin iş hayatında kolaylık sağladığını belirtmek isterim. Ayrıca, seçmeli ders kapsamında aldığımız bazı derslerde, İstanbul’un tarihi mekânlarını ve müzelerini gezerek, genel kültürümüzü artırma imkânı bulduk.

Ayrıca, İstanbul Bilgi Üniversitesi elde ettiğim akademik başarım nedeniyle, son 3 yılımda başarı bursu vererek hem eğitimime destek verdi hem başarımı ödüllendirerek bana motivasyon sağladı. Sayısız kulüpleri, üniversite içi faaliyetleri ve yönlendirici eğitmenleri sayesinde üniversite hayatım asla unutmayacağım ve bitmesini istemediğim bir deneyim haline döndü. Son olarak, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin bana katmış olduğu vizyonla, eğitimime yüksek lisans ile devam etmek istediğimi eklemek istiyorum.


REYHAN ÜLKER (2019 mezun adayı)
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nden bu yıl mezun oluyorum. Ayrıca, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde çift ana dal öğrencisiyim. Profesyonel hayatıma ‘Yeni Anadolu Mutfağı’ konsepti ile Türk gastronomisine yeni bir vizyon getiren Mikla Restoran ile başladım. 2017 yazında, Mikla’nın bar operasyonunda yer aldığım stajımda uluslararası kokteyllerin hazırlanışını öğrenirken; aynı zamanda Mikla tarafından hazırlanan kahve eğitimlerine katıldım. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bünyesinde başlangıç seviyesinde içecek eğitimi aldım ve yine Mikla’daki staj dönemimde gerçekleştirdiğimiz tadımlar ile içecekler konusunda paletimi geliştirme şansım oldu ve bu konu üzerindeki eğitimime devam etmem konusunda beni motive etti. 2018 yazında benim için çok öğretici olan mutfak stajımı yine Mikla’da tamamladım. Stajdan sonra, Şef Mehmet Gürs tarafından, Grundig işbirliğiyle gerçekleştirilen ve markanın ‘Gıdaya Saygı’ kampanyasının bir parçası olan ‘Ruhun Doysun’ TV programının mutfak ekibinde yer almak üzere davet edildim. Nisan 2019’da Kopenhag’ta bulunan, 2 Michelin yıldızı sahibi, dünyanın en iyi restoranlarından biri olarak kabul edilen Noma’ya staj yapmaya gideceğim.

Birey olarak, doğa üzerindeki etkilerimizin bilincine vardığımdan beri kitlelerin gerçekleştirdiği tüketimi pozitif anlamda etkilemek adına öncü olabilecek en önemli sektörlerin başında gastronominin geldiğine inanıyorum. Noma, gastronomi eğitimime başladığımdan beri yaptıkları işleri yakından takip ettiğim ve bu etik ile varlığını sürdüren en iyi Nordik restoranıdır.
Noma Restoran’da gerçekleştireceğim stajım süresince mutfak odaklı çalışmalarını öğrenmenin yanı sıra ortaya konulan bu vizyoner işe yakından tanık olacağım için çok heyecanlıyım.
Gelecek kariyerim adına öğrencilik hayatımda attığım bu önemli adımlarda BİLGİ’nin öğrencilerine sunduğu akademik fırsatlar ve sektördeki repütasyonunun etkisi azımsanamaz.


HİLMİ ÖĞÜCÜ (2018 mezunu)
İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Lisans Programı’ndan 2018 yılında mezun oldum. 2013 yılında açılmış olan bölümümüzün hem ilk öğrencilerinden hem de ilk mezunlarından biriyim. Dünyayı görme, keşfetme ve gezme isteğim, küçük yaşlarımdan bu yana hep var oldu. Daha iyi nasıl gezebileceğimi, en doğru şekilde nasıl seyahat edebileceğimi, hedeflerime doğru sağlam adımlarla nasıl ilerleyebileceğimi düşünme aşamasında, BİLGİ'de Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nün açıldığını öğrenmek, bana kendimi hayallerime bir adım daha yaklaşmış hissettirdi. Lise yıllarıma kadar basketbol oynamam ve spora olan ilgim, kariyer hedeflerim arasında spor endüstrisi içinde yer almayı ilk sıraya çıkarmıştı. Ancak, müfredat kapsamında seçmeli ders olarak aldığım ‘Bütünsel Pazarlama İletişimi’ dersi ve dersin hocası sayesinde, pazarlamaya olan ilgimi keşfettim ve o an ‘ben bu sektörün bir parçası olarak kariyerime devam edeceğim" dedim. Bu sayede, sırasıyla Logos Stratejik ve Gastronomik İletişim Ajansı'nda ve Türk Hava Yolları Kurumsal Satış ve Pazarlama departmanında stajlarımı tamamladım.
Üniversitenin son yarıyılında bölüm hocalarımın ve bölüm başkanımızın yönlendirmesi ve yardımlarıyla, Erasmus dâhilinde Polonya'da eğitimimi tamamlama fırsatı yakaladım. Böylece, gezdiğim gördüğüm ülkeler ve şehirlerarasına bir yenisini eklemiş oldum. Erasmus programından hemen sonra, dönem arkadaşlarımla birlikte mezuniyet sevincini ve gururunu yaşadım.

Kısa bir süre moladan sonra, Türkiye Basketbol Federasyonu Pazarlama Birimi'nde çalışmaya başladım. Böylece, hem pazarlama sektöründe hem de çocukluğumdan beri içinde olduğum ve olmak istediğim spor endüstrisinde yer almaktayım. Hemen hemen her hafta yaptığım iş seyahatleri ile bir anlamda turizmin doğal bir parçası, unsuru, hatta daimi bir müşterisi haline geldim. Bu da İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nden aldığım diplomayı daha da anlamlı kılıyor.


İNAN GÖRMAN (2018 mezunu)
Eğitim hayatıma dair kısa bir özet geçmek gerekirse, başından sonuna kadar İstanbul’da, hayatımın devamını turizm ve otelcilik sektöründe geçireceğimi bilerek tamamladım. Hatta öyle ki üniversiteye başladıktan bir sene sonra ilk gerçek iş deneyimim olarak tanımladığım otel tecrübeme de başlamış oldum. İki seneyi aşkın bu tecrübe okulu bir sene uzatmama sebep olmuş olsa da en ufak bir pişmanlık duymak bir kenara farklı millet ve kültürden tanıdığım müdürlerimle beraber iyi ki böyle bir tecrübe yaşadım dedirtti. Yoğun iş saatleri okulla beraber zor da olsa üniversiteyi bitirdikten sonra inanılmaz bir avantaj sağlayacağının farkındaydım tabii ki fakat şunu da söylemem gerekli eğer sevmiyorsanız, geçirdiğiniz zaman size işkenceymiş gibi geliyorsa çok uzatmadan kariyer planlarınızda değişiklik yapmanızı öneririm. Kimse sizi kalmaya zorlamasa bile zamanı gelecek 16 saattir otelde olduğunuzu fark edip yine de eve gitmek yerine bitirmekle yükümlü olduğunuz işleri düşüneceksiniz. Tabii ki her otel ve her gün böyle olmayacaktır; bu yüzden staj tercihleriniz de geleceğiniz için büyük bir rol oynayacaktır. Şu anda nerede olduğum sorusuna gelecek olursak en başından beri hedeflediğim, mottosunu derste işlediğimiz Ritz-Carlton markası altında Katar’da çalışıyorum. Onlarca farklı millet birbirinden farklı kültürlerle inanılmaz bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Staj dönemlerinde bile sadece İsviçre’nin önde gelen turizm okullarından öğrenci kabul edilen 374 odalı Marriott’ın lüks segmentinde en tepede yer alan böylesine üst düzey bir markada çalışmanın sorumlulukları da aynı oranda artıyor haliyle. Size önerim yurtiçinde ya da yurtdışında çalışmaya başlamadan önce kendiniz için doğru markayı tercih ettiğinizden emin olmanız olacaktır.


MERVE BABAOĞLU (2018 mezunu)
İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki eğitim hayatıma 2013 yılında başladım. Üniversite sınavında elde ettiğim başarıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü %100 burslu olarak okudum. Üniversitedeki 2. yılımda bölümdeki arkadaşlarımla birlikte BİLGİ Turizm Kulübü’nü kurduk. Yönetim kurulunda yer aldığım BİLGİ Turizm Kulübü’nün bünyesinde yaptığımız etkinlikler ile bölümden ve bölüm dışından turizme ilgi duyan arkadaşlarımıza sektörü tanıtma amacıyla çalışmalar yürüttük. Üniversitedeki 3. yılımda kulüpteki faaliyetlerime bir akademik dönem ara vererek Erasmus programı ile Polonya’da okudum. Erasmus ile sadece özgeçmişimi zenginleştirmekle kalmayıp 10’a yakın sayıda ülke gezerek kendi kültürel gelişimime de katkı sağladım. Bu sırada, yan dal olarak Uluslararası Finans Bölümü’ne başladım.

Eğitimim boyunca fakülte akademisyenlerinin yol göstericiliğiyle turizm sektöründe Skall ve SITE gibi önde gelen turizm derneklerini tanıma ve gençlik kollarına girme fırsatı yakaladım. Şu anda Skall’da “YoungSkall” üyeliğim devam etmektedir. Ayrıca, SITE Turkey üyeleri işbirliğinde verilen proje bazlı dersimiz sayesinde sektörde kendini kanıtlamış kişiler ile birebir tanışma ve hatta çalışma fırsatı buldum. Bu sayede, stajlarımın yanı sıra organizasyon şirketinde deneyim edinme fırsatı buldum.

Stajlarımı olabildiğince farklı oteller ve departmanlarda yaparak deneyimlerimi geniş bir alana yaydım. Stajlarımdan birini, Hilton Grubu’nun lüks kategorisinde yer alan Conrad İstanbul Bosphorus’un Finans Departmanı’nda gerçekleştirdim. Diğer iki stajlarımı ise, Marriott Grubu’nun yine lüks kategorisinde yer alan The Edition İstanbul’un Yiyecek-İçecek Departmanı’nda ve W İstanbul Önbüro’da tamamladım. Üniversitede son akademik dönemde gerçekleşen dönem içi stajım sayesinde sektöre kolaylıkla geçiş sağlayarak mezuniyet sonrasında iş arama safhasını atlamış oldum. Şu anda, bir DMC (destinasyon yönetimi şirketi) olan ODS Turkey’de çalışmaktayım. Hayatımdaki bu kazanımları, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin akademisyenlerinin sağladığı fırsatlar ile edindim.