Ders İçerikleri

HM 505 SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ

Sağlık, sağlık hizmetleri ve hastane hizmetlerinin tarihsel süreç içerisinde yaşadığı gelişmeler, hastane yöneticiliğinin ayrı bir meslek olarak gelişmesi, değişen nüfus yapısı ve hastalık yapısı nedeniyle toplumun sağlık statüsünün iyileştirilmesinde tedavi edici sağlık hizmetlerinin artan önemi, bir sağlık kurumunun iyi bir şekilde yönetilmesinde hastane yöneticisinin göz önünde bulunduracağı temel unsurlar ve iyi bir hastane yöneticisinin sahip olması gereken özellikler ve hastane sektöründe yaşanan gelişmeler.

 

HM 503 SAĞLIK EKONOMİSİ

Sağlık kurumları yönetimi ve ekonomisinin kavramsal ve teorik çerçevesinin incelenmesidir. Bu bağlamda sağlık sektörü ile ilgili temel iktisadi, yönetsel kavram ve düşünceler öncelikle ele alınacaktır. Ülkelerin sağlık statüsünün analizi, sağlık ekonomisi ve gelişimi, sağlık hizmetleri arz-talebi, sağlık hizmetlerinin finansmanı, sağlık sektöründeki güncel konu ve sorunlar dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

HM 501 SAĞLIK KURUMLARINDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Hastane Yönetiminde insan kaynakları yönetiminin fonksiyonları ve işlevleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

HM 506 -SAĞLIK KURUMLARINDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

Hastanelerde kullanılabilecek kalite yönetimi yaklaşımları, kalite ölçme yaklaşımları, kalite iyileştirme modelleri, kalite iyileştirme araçları, klinik rehberler, hasta güvenliği: temel kavramlar, dış değerlendirme.

 

HM 504 SAĞLIK KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ

Bu derste sağlık kurumları bakımından örgütlerde birey ve birey davranışları ile örgütsel davranışlar, değerler, tutumlar, algılama, iş doyumu, örgüte bağlılık ve işe bağlılık, motivasyon teorileri ve uygulamaları, örgütlerde gruplar ve takımlar, iletişim, liderlik, çatışma yönetimi, stres yönetimi, örgütlerde değişim ve gelişim, örgüt kültürü konuları ele alınacaktır.

 

HM 502 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Bilim ve bilimsel araştırma, bilimsel araştırmanın temelleri, bilimsel araştırmada yapılan hata kaynakları, hipotez, değişken ve değişkenler arası ilişkiler, ölçüm ve ölçekleme, güvenirlik ve geçerlik, örnekleme, veri toplama teknikleri, parametrik ve parametrik olmayan istatistiksel testler, araştırma etiği.

 

HM 507 SAĞLIK HUKUKU VE ETİK

Sağlık Hukukunun Temel Kavramları, 1982 Anayasası ve Sağlık Hakkı, Hasta Hakları, Hekim Hakları, Hak Arama Yolları, Tıbbi Müdahalelerin Hukuka Uygunluk Şartları, Hekim ve Hasta Arasındaki Hukuki İlişki, Hatalı Tıbbi Müdahale, Cezai Sorumluluk, İdari Sorumluluk, Hukuki Sorumluluk, Sağlık Personeli Tarafından İşlenebilecek Suçlar.

 

HM 508 SAĞLIK HİZMETLERİNDE PAZARLAMA

Hizmet ve sağlık hizmeti kavramlarını açıkladıktan sonra, sağlık hizmetlerinin hedef kitle (Pazar) seçimi ve pazarlama karması üzerinden gerçekleştirilecek faaliyetlerinin stratejik planlama çerçevesinde anlatılması.

 

HM 510 SAĞLIK KURUMLARINDA FİNANSAL YÖNETİM

Finansal raporlama araçları, firma değerinin belirlenmesi ve yönetimi, finansal planlama yöntemleri, işletme sermayesi yönetimi, nakit ve benzeri varlıkların yönetimi, alacakların yönetimi, stok yönetimi, sermaye bütçelemesi ve yatırım kararları, işletme bütçelerinin hazırlanması, riskli yatırım projelerinin değerlendirilmesi, yabancı kaynakların yönetimi, öz kaynakların yönetimi, sermaye maliyeti ve fiyatlandırma konularının öğretilmesini içermektedir.

 

HM 509 SAĞLIK KURUMLARINDA TEDARİK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ

Bu ders Tedarik ve lojistik Yönetimiyle ilgili kavramları kapsar.

 

HM 511 SAĞLIK TURİZMİ

Sağlık turizmi kavramı, sağlık turizmi pazarı ve endüstrisi, tedavi süreci, sağlık turizminde müşteri beklentileri, sağlık turizminde yasal ve etik konular, ekonomik, sosyal ve kurumsal açıdan sağlık turizmi, kaynak ve hedef ülke açısından sistem üzerindeki etkiler, Türkiye açısından sağlık turizmi, sağlık turizmi alanında yapılan araştırmalar.

 

HM 513 - SAĞLIK POLİTİKALARI

Bu ders, makro düzeyde sağlık politikalarını hem Türkiye hem de dünyadaki örnekleri ile birlikte ele almaktadır. Sağlık politikası kavramları, sağlık reformları, global sağlık politikaları, sağlık politikası analizi, Türkiye sağlık politikalarının analizi ve değerlendirilmesi ve ilgili diğer konular.

 

HM 512 - SAĞLIK KURUMLARINDA STRATEJİK YÖNETİM

Bu dersin içeriği; temel kavramlar, dış ve iç çevrenin analiz edilmesi, stratejik yönelimlerin belirlenmesi, kuruluşun uygulayacağı stratejilerin belirlenmesi, belirlenen stratejilerin uygulanması ve değerlendirilmesinden oluşmaktadır.

 

HM 514 – HALK SAĞLIĞI VE EPİDEMİYOLOJİ

Bu dersin içeriğini halk sağlığı kavramı, amacı, epidemiyolojinin tanımı, amacı, kısa tarihsel gelişimi, kullanım alanları, temel kavramlar, kantitatif ölçüler, gözlemsel araştırma yöntemleri (tanımlayıcı ve analitik-ekolojik, vaka-kontrol, prevelans, insidans), deneysel araştırma yöntemleri (randomize klinik deneyler, saha deneyleri, toplum deneyleri) ve epidemiyolojik kavram, ölçüm, yönlendirme ve denetim fonksiyonlarının uygulanması oluşturmaktadır.