RGB Studios

RGB Studios

Red Studio

İletişim Fakültesi'nin video prodüksiyonlarının merkezini oluşturan RGB Studios’un en yenisi RED Studio, 4 kameralı, rejili; haber ve program çekimleri için tasarlanmış IP tabanlı bir yayın stüdyosudur.

Red Studio bir ana ve bir asma kattan oluşuyor. Ana platformda izleme ve toplantı odaları, kurgu üniteleri ve çekim platformu bulunuyor. Bu platformdaki çekimler için yayına girmeye hazır 1 mini jimmy-jip, 1 şaryo, biri robot olmak üzere, prompter özellikli 5 Panasonic kamera ve dekor/video wall amaçlı 4 adet LED panel bulunmakta. Çekim platformunun bir uzantısı şeklindeki kurgu ünitelerinin merkezini tüm bu prodüksiyonların post aşamalarında kullanılan 6 adet iMac bilgisayar oluşturuyor. Red Studio bu donanımı ile aynı zamanda bir tasarım birimi olarak da çalışabiliyor.

Asma katta bulunan ve tüm bu sistemle entegre çalışan RED reji odası ise, bu stüdyonun kalbi niteliğinde. Işık, ses, resim seçme, prompter, kj ve yapım-yönetime dair tüm süreçler bu odadan yönetiliyor. Yeni nesil IP tabana sahip altyapı ile harici girişler istenilen sayıda arttırılarak, buradan yapılan yayın Fakülte bünyesindeki 3G tabanlı canlı yayın aracından, Skype, Youtube vb. dış kaynaklardan yayın aktarılabiliyor.

Sistemin bağlı olduğu ana kumanda odası, gelen yayını internet üzerindeki herhangi bir platforma canlı nakledebilecek kapasiteye sahip. Ana kumanda GREEN ve RED Stüdyolar arası yayın geçişini sağlıyor; çift stüdyo gerektiren prodüksiyon çekimlerine ve ortak canlı yayınlara imkan sağlıyor.


Green Studio

Akustik izolasyonlu, profesyonel yayın standartlarında, 200 m2 büyüklüğündeki Green Studio, İletişim Fakültesi’nin ana prodüksiyon stüdyosudur. HD reji, ışık ve kumanda odaları ile desteklenen Green Studio’da aynı zamanda kulis ve makyaj odası bulunmaktadır. Stüdyo içine araç girişine de imkan veren Green Studio, televizyon program formatlarından, kısa filmlere, sahne sanatları performanslarından konser kayıtlarına kadar pek çok alanda öğrencilerin kullanımına açıktır.


Blue Studio

RGB Studios’un son ayağı BLUE Studio İletişim Fakültesi oyun geliştirme laboratuvarı olarak hizmet vermektedir. BLUE Studio; PC, mobil ve sanal gerçeklik gibi farklı platformlar için oyun geliştirme çalışmalarının tüm safhalarına yönelik olarak Unity, Unreal Engine, Cryengine, Adobe Creative Cloud, AutoDesk Design Suite ve Blender gibi endüstri standartı yazılımlar ile güncel donanıma sahip 22 bilgisayara ev sahipliği yapmaktadır. BLUE Studio, 7 gün 24 saat kullanıma açık olup santralistanbul Kampüsü’nde yer almaktadır.

Play Space

İletişim Fakültesi oyun prototipleme laboratuvarı Play Space öğrencilere geniş bir yelpazede tasarım, geliştirme ve test uygulamaları gerçekleştirebilecekleri özgür bir çalışma alanı sunmaktadır. Laboratuvarda Play Station 4 Pro, Play Station 3, Play Station Portable ve Xbox One gibi oyun konsolları yanında öğrencilerin farklı türlerde oyunları deneyimleyebilmeleri amacıyla dijital ve analog oyun arşivi de bulunmaktadır. Play Space ayrıca farklı sanal gerçeklik platformlarına yönelik oyun test ve geliştirme çalışmaları için gerekli donanımlara ve temel hareket yakalama donanımına da sahiptir. Oyun prototipleme sürecinin bir parçası olarak öğrenciler Play Space’deki oyun tasarım setlerini ve 3 boyutlu baskı sistemlerini de kullanabilmektedirler. Play Space, 7 gün 24 saat kullanıma açık olup santralistanbul Kampüsü’nde yer almaktadır.

Canlı Yayın Aracı

İletişim Fakültesi canlı yayın aracı ile öğrenciler istedikleri herhangi bir noktadan internet üzerinden canlı yayın yapabilmektedir. 4 Betacam SP kamera ve 2 VTR'ye kadar destek veren araçta gerektiğinde Jimmy Jib kullanılarak çekim kalitesi de arttırılmaktadır. Öğrenciler bu araç ile santralistanbul Kampüsü'nün her noktasında ve kampüs dışında canlı yayın veya kayıt yapabilirler.

Mac Lab

İletişim Fakültesi öğrencilerinin ihtiyaçlarına yönelik 30 iMac bilgisayar ile görüntü ve ses kurgusu, hareketli grafik uygulamaları ve post-prodüksiyon işlemleri Mac Lab'de gerçekleştirilmektedir. 


RadyoVesaire Stüdyosu

RadyoVesaire RCS programını kullanarak internet üzerinden yayın yapar. Bir yayın odası, bir ofis ve bir arşiv odasından oluşan radyo stüdyosunda öğrenciler, yayın stratejisini oluşturup farklı türlerde programları canlı olarak üretirler. Müzikten, spora, oyun kültüründen, edebiyata pek çok program farklı dillerde yayınlanır. 

http://radyovesaire.xyz/


Haber Odası

Medya Bölümü öğrencilerinin muhabirlik ve editörlük görevlerini üstlenerek yayınladıkları HaberVesaire internet gazetesi, santralistanbul Kampüsü’nde Haber Odası’nda 2 iMac, 1 profesyonel renkli yazıcı, ses kayıt cihazları ve kamera setleri ile çalışır. 

www.habervesaire.com


Black and White Studios

Black and White Studios, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Lisans Programı, Sahne Sanatları alanında uzmanlaşan öğrencilere farklı performanslara uygun bir çalışma ve atölye alanı sunar. Her iki dans stüdyosunda performanslar hazırlanıp, kaydedilebilir ve izleyicilere canlı olarak sunulabilir. Dans Stüdyolarında soyunma odası ve duş mevcuttur.

Davranış Araştırma Laboratuvarı / Insight Lab for Qualitative Research

Disiplinlerarası araştırma laboratuvarı hem akademik hem de özel sektördeki kalitatif araştırmaları desteklemek amacıyla kurulmuştur. Insight Lab, katılımcı sayısı 4-8 olan odak grup tartışmaları ve derinlemesine görüşmelerin yapılmasına uygun teknolojik donanıma (tek taraflı aynalı stüdyo, profesyonel/kablosuz dinleme sistemi, ses ve görüntü kaydı) sahiptir. Ayrıca lisans ve yüksek lisans- doktora öğrencilerine araştırma yöntemleri derslerinde kalitatif yöntemleri uygulama imkânı sunmaktadır. Insight Lab’in disiplinlerarası yapısı İletişim Fakültesi’nin koordinasyonunda tüm fakülte ve bölümlerle işbirliğini sağlar.

Dublaj ve Ses Kurgu Stüdyosu

Pro Tools Ses Kayıt, Kurgu ve Prodüksiyon Sistemi ile donatılmış akustik stüdyoda öğrenciler dublaj ve ses miksajlarını yaparlar.

Ekipman ve Ölçü-Bakım Odası

İletişim Fakültesi öğrencilerinin uygulamalı ders projelerinde kullanmak üzere 25 adet Full HD video kamera, 30 adet fotoğraf makinesi (4 Canon Mark IV, 3 Canon Mark III, 12 Canon 700D, 5 Canon 600D vd.), 2 drone, 7 GoPro  ve yine bu projeler için kullanılan stüdyo içi ve dışı ARRI ışıklar, ışık aksesuarları, raylı ve tekerlekli dolly, mikrofonlar, ses kayıt cihazlarının bulunduğu, aynı zamanda ekipmanların bakım ve onarımının yapıldığı birim İletişim Fakültesi öğrencilerinin tüm teknik ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitededir.

Görsel/İşitsel Arşiv Odası

Cinegy Dijital Arşivleme ve Bilgisayar Tabanlı Yayıncılık sistemi ile BBC Türkçe Servisi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi görsel/işitsel arşivi İletişim Fakültesi öğrencilerinin projelerinde kullanılmak üzere arşivlenmektedir.

TV Prodüksiyon Birimi

İletişim Fakültesi bünyesinde yer alan stüdyo ve laboratuvarların günümüz teknolojisiyle uyumlu olarak güncellenmesi, ekipman ve ölçü-bakım odasının yönetilmesi, öğrencilerin prodüksiyon ve post-prodüksiyon ihtiyaçları konusunda desteklenmesi birimin temel görevidir. Online randevu sistemi ile öğrencilerin kameradan canlı yayın aracına, fotoğraf makinesinden stüdyoya kadar projeleri için rezerve etmek istediği tüm teknik donanımın yönetilmesinden sorumludur (https://booking.bilgi.edu.tr). TV Prodüksiyon Birimi aynı zamanda, İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan junior öğrenci ekranı tvsantral için içerik ve teknik destek sağlar.