Sıkça Sorulan Sorular

1- 2023-2024 öğretim yılı için yapılacak başvuruların kabul ve mülakat tarihleri nedir?

Başvurular 30 Temmuz 2023 tarihine kadar kabul edilmektedir. İlk mülakat 21 Haziran 2023’te olacaktır. Diğer mülakat tarihleri daha sonra duyurulacaktır. Almanya’da ücretsiz dil kursu imkânından yararlanmak isteyen adayların mümkün olduğunca erken başvurması gerekmektedir. Buna bağlı olarak mülakat tarihi de erken olmaktadır.

2 - Almanca dil yeterliğini belgeleyen sertifika veya sınav sonuçlarının başvuru sırasında mevcut olması şart mıdır?

Programa ancak başvuru koşulları arasında listelenen dil belgelerinden birinin sunulması koşuluyla başvuru yapmak mümkündür.

3 – Programın süresi nedir?

Köln Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü bu programın ilk dönemi Eylül 2023- Ocak 2024 arasında Köln Üniversitesi’nde, ikinci dönemi ise Şubat – Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, 1 Temmuz  31 Ağustos 2021 tarihleri arasında ise staj yapılan kurumda/ofiste geçirilmektedir

4 – Program dahilinde staj yapılacak hukuk bürolarının belirlenmesi konusunda üniversiteler yardımcı oluyor mu?

Program’da staj zorunluluğu kapsamında staj yerinin bulunması öğrenci tarafından yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür. Ancak Türkiye’de staj yapmak isteyen öğrencilerimizin CV’leri İstanbul Bilgi Üniversitesi Kariyer Günleri' ne katılan hukuk  bürolarına iletilmekte ve öğrencilerimizin bürolar ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ise kendileri stajyer olarak seçilebilmektedir. Almanya’da staj yapacak öğrencilerimize ise merkezi Köln’de bulunan Türk – Alman Sanayi ve Ticaret Odası bu konuda destek vermektedir. Almanya’da staj yapmak isteyen öğrencilerimizin CV’leri Türk – Alman Sanayi ve Ticaret Odası tarafından kendilerine başvuran hukuk bürolarına iletilmekte ve öğrencilerimizin yine bu bürolar ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ise kendileri stajyer olarak seçilebilmektedir. Her iki üniversite de staj yerinin bulunması konusunda öğrencilerine bir garanti vermemektedir.

5 – Programı başarıyla tamamlayabilmek için yerine getirilmesi gereken kredi yükümlülüğü nedir?

Türk-Alman Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programı dahilinde toplanması gereken kredi miktarı 60 kredidir. 60 kredinin 33 kredisi seçilecek 11 dersin başarıyla tamamlanmasıyla elde edilir. Kalan 27 kredinin 9 kredisi stajın tamamlanması, 18 kredisi ise yüksek lisans projesinin başarılı bulunması ile elde edilir.

6 – Burs olanakları var mıdır?

Türkiye’den başvuran ve programa katılma hakkı kazanan öğrencilerin eğitim ücretini İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne ödemesi gerekmektedir. Bu öğrenciler karşılıklı anlaşma gereği Köln Üniversitesi’nde geçirecekleri bir dönem için eğitim ücreti ödemezler.

İstanbul Barosu’na bağlı avukatlara %50 indirim uygulanacaktır.

Programa katılan öğrencilerin Köln’de geçirecekleri dönem için yaşam masrafları kendilerine aittir. Burada sayılanlar dışında öğrenciye burs sağlanması konusunda İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Köln Üniversitesi’nin bir yükümlülüğü yoktur.