BİLET 1. Aşama Sınavı (Seviye Tespit Sınavı)

BİLET sınavı iki aşamadan oluşur. BİLET 1. Aşama Sınavı çoktan seçmeli 20 okuma ve 30 dilbilgisi sorusundan oluşan bir seviye tespit sınavıdır. Bu sınavdan 34 ve üstü alan öğrenciler, BİLET 2. Aşama Sınavı’nı almaya hak kazanırlar. 34’den daha düşük puan alan öğrenciler ise, aldıkları puana göre Hazırlık Programı’nda uygun bir seviyeye yerleştirilirler. Sınava girmeyen öğrenciler doğrudan en düşük seviye olan 1. Seviyeye yerleştirilecektir. Eğer İngilizce Hazırlık Programına ilk seviyeden başlamak istiyorsanız BİLET 1 sınavına girmeyebilirsiniz.  Bu durumda doğrudan 1. Seviyeye yerleştirileceksiniz.

Bu sınavın örneğini yasal nedenlerle paylaşamıyoruz ancak birçok başka çoktan seçmeli seviye tespit sınavına (Placement Exam) benzemektedir.

Alınan puanlara göre yerleştirilecek düzeyler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Seviye Tespit Sınavı Sonucu*

Yerleştirilen Düzey

0 – 10

Seviye 1

11 – 19

Seviye 2

20 – 26

Seviye 3

27 – 33

Seviye 4

34 – 50

Seviye 5

* Geç kayıtlarda, kayıt olunan haftaya göre seviye yerleştirmesi yapılmaktadır. Öğrenciler dönem ortasını takiben programa kayıt yaptırırlarsa o dönem bir alt seviyeye yerleştirilirler. Dönemin son haftaları kayıt yaptıran öğrenciler ise seviyelerine bir sonraki dönemde başlamak üzere sınıflara yerleştirirler.

Seviye Onaylama ve Değiştirme Haftası - Akademik Yılın İlk Haftası

BİLET 1. Aşama Seviye Tespit Sınavı sonucunda belirlenen öğrenci seviyelerinin doğruluğunun onaylandığı haftadır. Bu hafta içinde, öğrencilere her sınıfta o seviye için belirlenmiş ortak seviye onaylama çalışmaları yaptırılır; bu çalışmalar sınıf içinde tamamlanmak zorundadır. Bu çalışmaların amacı değerlendirme sonucu başka seviyeye geçmesi gereken öğrenci varsa tespit etmektir. Böyle bir tespit durumunda, öğrencinin ilk hafta teslim ettiği çalışmalar sınıfın tüm eğitmenlerinin ve öğrencinin önerilen seviyeyi onaylayan imzaları ile birlikte seviye koordinatörlerine teslim edilir. Seviye koordinatörlerinin de onaylaması durumunda öğrencinin uygun seviyeye geçişi akademik yılın 2. haftası itibariyle yapılır.