Merkezi Yerleştirme Puanı ile Kurum İçi Yatay Geçiş (Ek Madde-1)

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin önlisans ve lisans programına merkezi yerleştirme puanı ile kurum içi yatay geçiş işlemleri, YÖK’ün Ek Madde-1  uygulama ilkeleri kapsamında yürütülmektedir.

Ek madde 1 Uygulama ilkeleri için tıklayınız .

YÖK - Güz ve Bahar Dönemi Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri

• Başvuru tarihleri web sayfasından ilan edilir.
  • Başvuru formu, doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. İstenilen belgeler jpeg veya pdf formatında gönderilmelidir.
  • Eksik belge ile yapılan başvurular, değerlendirmeye alınmaz. Eksik veya gerçeğe aykırı beyan ve belgelerle başvuru yaptığı tespit edilen adayların başvuruları değerlendirilmez.
  • Başvurularla ilgili sorularınızı ogrenciisleri@bilgi.edu.tr adresine e-posta göndererek iletebilirsiniz.
  • Bölüm değişikliğinde ÖSYM burslarının devamıyla ilgili değerlendirme için adaylar, başvurularını teslim ettikten ve tamamladıktan sonra burs başvuru formunu doldurarak YKS’de alınan tüm puanları gösteren sınav sonuç ve yerleştirme belgesinin kopyasıyla birlikte burslar@bilgi.edu.tr adresine mail atmalıdır.

Aşağıdaki durumda bulunan öğrenciler, kurum içi yatay geçiş (Ek Madde 1)başvurusunda bulunabilirler:

• Üniversiteye kayıt olunan yıldaki ÖSYS / YKS / DGS merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istenilen lisans programının o yılki taban puanına eşit veya bu puandan yüksek olanlar başvuru yapabilirler.
  • Hazırlık sınıfları dâhil tüm ara sınıflarda öğrenci statüsünde kayıtlı bulunanlar
  • Kayıt dondurmuş olması öğrencinin başvuru yapmasına engel teşkil etmez.
  • Başarı koşuluna ve program eşdeğerliliğine bakılmaz.
  • (Önlisan-Lisans, Lisans-Önlisans programları arasında kurum içi yatay geçiş yapabilir.
  • Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre kayıt yaptıran öğrenciler ,Üniversiteye kayıt olunan yıldaki ÖSYS / YKS / DGS merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istenilen lisans programının o yılki taban puanına eşit veya bu puandan yüksek olma şartını sağlamaları durumunda başvuru yapabilir.
  • Ancak, Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlara başvuru yapılamaz.
  • Taban puanı yeterli olan öğrenci her programa bölüm değişikliği yapabilir.
  • Daha önce merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapan adaylar, sadece ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları programa daha sonraki başvuru tarihlerinde başvuru yapabilirler.)
  • Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse geçilmek istenen diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamamaktadır.

Programlara göre Ek Başvuru Koşulları:

Öğrencilerin yukarıda belirtilen başvuru koşullarının yanı sıra, ilgili programlar için aşağıda belirtilen ek başvuru koşullarını da sağlamaları gerekir:

• Sivil Havacılık Kabin Hizmetlerine başvuranlar için; SHGM onaylı hastanelerden sağlık raporu ve adli sicil kaydı getirmeleri gerekmektedir.
  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği başvuranlar için; Tam teşekküllü devlet veya özel hastanelerden alınacak heyet raporu gerekmektedir.
  • Havacılık Yönetimi başvuruları için; SHGM onaylı hastanelerden sağlık raporu ve adli sicil kaydı getirmeleri gerekmektedir.

• İngilizce Dil Yeterliği: Önlisans programlarından, Lisans programlarına  geçmek isteyen öğrenciler ,Öğrenim dili İngilizce olan programlara başvuru için üniversitenin kabul gördüğü İngilizce dil yeterliğini gösterir belgenin sunulması gerekir. İngilizce Hazırlık Programı veya birinci sınıfta geçiş yapmak isteyip başvurulan programın dil yeterlik koşulunu sağlayamayan adaylar İngilizce Hazırlık Programı’nda öğrenim görürler. İngilizce Hazırlık Programı’nda azami süreyi tamamlayarak ilişik kesme durumuna gelen adaylar, yalnızca öğrenim dili Türkçe olan programlara başvuruda bulunabilirler.

Kabul edilen İngilizce Dil Yeterlilik belgeleri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

BAŞARI SIRALAMASI KOŞULU OLAN PROGRAMLAR;

• Hukuk lisans programı için: 2015-2016 akademik yılı itibarıyla Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (TM-3/EA)150.000'inci sırada olma başarı şartı aranır. 2018 yılı sonrasında YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (EA) 190.000'inci sırada olma başarı şartı aranır. 2020 yılı YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (EA)125.000’inci sırada olması şartı aranır.
  • Mimarlık  lisans programları için: 2016-2017 akademik yılı itibarıyla Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (MF-4/SAY) 200.000'inci sırada olma başarı şartı aranır. 2018 yılı sonrasında YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (SAY) 250.000'inci sırada olma başarı şartı aranır.
  • Mühendislik lisans programları için: 2016-2017 akademik yılı itibarıyla Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (MF-4/SAY) 240.000'inci sırada olma başarı şartı aranır. 2018 yılı sonrasında YKS ile Üniversiteye yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında ayrıca başarı sırası en düşük (SAY) 300.000'inci sırada olma başarı şartı aranır.

Değerlendirme ve Sonuçlar

• Değerlendirmeler, ilgili akademik birimler tarafından yapılır ve fakülte yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
  • Sonuçlar SMS ya da mail ile öğrencilerimize duyurulur.
  • Bölüm değişikliği kabul formunu doldurup öğrenci destek merkezi ve muhasebe onayı aldıktan sonra öğrenci işlerine teslim edilmelidir.
  • Ders ve not intibaklarına, ilgili Fakülte/Yüksekokul yönetim kurulları tarafından karar verilir.